Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2018

Serijom tweetova Bill Gates je pokazao kako kao civilizacija - napredujemo

Vječni optimist i vjerojatno najveći humanitarac svih vremena, Bill Gates, serijom tweetova pokušao je ukazati kako kao civilizacija rapidno napredujemo. Volimo vjerovati da smo kao i Bill, statistički štreberi, što je i sam prvim tweetom izjavio. Statistike je omogućio web servis ourworldindata.org koji radi sjajne vizuale i infografike vezane za goruće globalne probleme u zdravstvu, ekonomiji, obrazovanju i sigurnosti.

Manje djece umire prije 5. godine. Sa nevjerojatnih preko 40% u 19. stoljeću - do manje od 5% 2015. Veliku ulogu tu igra i humanitarna organizacija Billa Gatesa koja nabavlja cjepiva za Afričku djecu, za neke bolesti kojih smo se u Europi rješili još 50-ih godina.

 

Od 50-ih do danas, broj djece rođene po jednoj ženi smanjio se dvostruko - sa 5 po jednoj ženi na 2,5 po jednoj ženi. Dakako dok god u prosjeku žene rađaju više od 2 djece po osobi i ako uzmemo u računicu da ima jednako muškaraca i žena na planeti, svjetska populacija će rasti. S obzirom na probleme sa siromaštvom s kojima se suočavaju prenapučene zemlje, nadajmo se da će edukacijom u azijskim i afričkim zemljama doći do smanjenja ovih brojki.

Kada pogledamo statistike stanovništva koje živi u ekstremnom siromaštvu možemo vidjeti da su u 19. stoljeću gotovo svi živjeli u ekstremnom siromaštvu, 50-ih je taj postatak bio preko 70%, dok danas ta brojka sa nekih 10-ak posto rapidno ide prema 0.

Postotak pismenog i nepismenog stanovništva na globalnoj razini jedan je od najvažnijih podataka o obrazovanju stanovništva. U 19. stoljeću gotovo 90% stanovništva bilo je nepismeno, 50-ih oko 65%, dok je 2014. ta brojka pala na 16%.

Još jednom brojke smrtnosti djece:

Od 50-ih do danas u Africi je smrtnost djece do 5 godina pala sa 32% na 8%, Aziji sa 25% na 3.5%, općenito u svijetu sa 23% na 4.5%, Južnoj Americi sa 20% na 2%, Europi 11% na 0.6% te Sjevernoj Americi sa 4% na 0.6%.

 

Možda najimpresivniji primjer međunarodne kooperacije ka boljitku zemlje je korištenje supstanci koje uništavaju naš ozonski omotač.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram