Zatvori
Dorijan Palić
14/04/2018

5 načina kako izvući najbolje iz kritike!

'Odlično! Sviđa nam se ideja i ne želimo ništa mijenjati.'

Kad ste zadnji put čuli ovakvu rečenicu? Ja se ne mogu sjetiti. Zbog svog posla bar 3 puta tjedno razmislim o mijenjaju struke.

Nebitno jeste li dizajner, marketingaš ili pišete tekstove, klijenti uvijek imaju nešto za reći o Vašem proizvodu/ideji i uglavnom Vam se komentar neće svidjeti. Poznavanje načina kako se nositi s tim kritikama i idejama biste si mogli maknuti puno pritiska i stresa s Vaših leđa.

Nebitno jeste li dizajner, marketingaš ili pišete tekstove, klijenti uvijek imaju nešto za reći o Vašem proizvodu/ideji i uglavnom Vam se komentar neće svidjeti.

Navesti ću primjere sa svog posla.

 

1. 'Oke, hajdemo ovo maknuti, a ovo staviti tu... To malo desno...'

Ako klijent počne drastično izmjenjivati plan, u mom slučaju izgled ili layout web stranice/vizuala, vidim to kao veliku crvenu zastavicu u zraku. Ako je ikako moguće treba probati zaustaviti to na vrijeme jer u većini slučajeva, ne završi najbolje.

Kada dobijem ovakvu vrstu kritike, uglavnom znači dvije stvari: stvarno nešto ne valja u samom izgledu dizajna i klijent pokušava to sam popraviti (bezbolnija verzija) ili imam posla s rijetkim klijentom-dizajnerom koji voli sve dizajnerske poslove uzeti u svoje ruke.

Ovakvu situaciju bi bilo najbolje riješiti čistim osnovama psihologije i ljubaznosti. Zahvaliti se klijentu na mišljenju, ali i pitati gdje je 'problem' kako bi se to što prije riješlo i obje strane na kraju bile zadovoljne.

 

 

2. Ne sviđa mi se / ne razumijem

Odlično! Vjerujte mi ovo je najbolji odgovor koji možete dobiti, naravno poslije onog 'sviđa mi se' za kojeg smo već rekli da je rijetkost.

Kada Vam klijent kaže da mu se ne sviđa dizajn ili da ga ne razumije, to u većini slučajeva znači da ste imali presnažnu ideju i da je jednostavno klijentu bilo malo previše. Ali uglavnom ovakva kritika zna biti i najjednostavnija za riješiti. To će biti nešto u stilu pretamno mi je, prešareno mi je, šalje krivu poruku...

Sve je vrlo jasno, rotirajte se za 180! Pretamno je? Posvijetlite. Prešareno je? Maknite određene boje i elemente. Vidite i sami u kojem smjeru idem.

 

 

3. A nije bilo od jabuke?

Odlično, ali bi mogao samo zamijeniti naranče i jabuke? Ovakva kritika je dvosjekli mač! Klijentu se sviđa Vaš dizajn, ali želi maknuti odnosno zamijeniti ono što je i zaslužno za sveukupni dojam.

Koliko god čvrsto stojite iza toga što ste napravili, trebali biste poslušati klijenta i izmijeniti što god to bilo. Tako će te dokazati da ste bili u pravu i da će se izgubiti najvažniji dio. Ako ni to ne upali, pokušajte klijenta još jednom uvjeriti da je prvobitna ideja bolja.

U najgorem slučaju napravite kompromis i krenite od neke nove ideje.

 

 

4. Tišina

Da, dobro ste pročitali, tišina je kritika i to ona najgora moguća. Osim ako Vaš klijent nije otišao mjesec dana na odmor u Španjolsku, tišina znači da niste baš najbolje odradili posao.

Kada Vam se to dogodi probajte uzeti duboki udah i jednostavno krenuti dalje! Jeste li stvarno dali sto posto od sebe? Ako je odgovor da, znači da ste na dobrom putu, ali da trebate još više učiti i napredovati. Ako je odgovor ne, razmislite gdje ste pogriješili i probajte se resetirati, okrenuti potpuno novu stranicu i počnite s novim dizajnom.

Bez obzira na Vaš odgovor, tišina znači samo jedno - dajte više od sebe!

 

 

5. Razumijevanje

Razumijevanje i znanje primanja kritike, te izvlačenje najboljeg iz kritike Vam može jako puno pomoći da uspijete u onome čime se bavite. Iz tog razloga pobrinite se da možete prepoznati različite situacije i tipove ljudi, te se u svakom poslu ponašati u potpunosti profesionalno.

Svi volimo čuti kako smo odlično odradili posao, ali isto tako moramo razumjeti da je i kritika jako važna i pomaže nam da uvidimo svoje greške, radimo na sebi i sve više napredujemo.

Ako vam se sviđa kolumna, bacite oko i na "Kako podići obiteljski posao na višu stepenicu?".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram