Zatvori
PoslovniPuls
23/03/2018

Svi će Irci raditi u Zadru? Pripremite se za digital 2.0 i doba (samo) regulacije

Ovako je opisan trenutak nastanka weba ili onoga što se danas kolokvijalno smatramo Internetom: U ožujku 1989. do tada nepoznati fizičar Tim Berners-Lee napisao je dokument pod nazivom “Information management: A proposal”. U njemu je opisao način prijenosa digitalnih informacija putem interneta korištenjem hiperteksta, tj. jednostavnim “klikanjem”, što je promijenilo svijet nekoliko godina kasnije. Taj je dokument bio osnova za razvoj World Wide Weba. Njegov je šef dokument komentirao s "Nejasno, ali uzbudljivo…".

 

Timov šef je kriv za sve                  

Šef je Timu odobrio daljnji rad i uskoro će prijenos digitalnih informacija jednim klikom miša postati sve jasnije, a do prijelaza stoljeća i vrlo, vrlo, uzbudljivo. Odjednom je svatko mogao izraziti mišljenje na npr. forumu, predstaviti sebe ili tvrtku putem internet stranice, a povezanost s čitavim svijetom je svjetskoj mreži davalo poseban značaj ispred svih do tada poznatih načina komunikacije.

Servis Google je 2000.-ih bio totalno kul i ranije je istisnuo sve druge servise koji su se trudili biti početna stranica za pretragu interneta. Pojavljivali su se različiti messengeri, a velike ljubitelje glazbe okupljao je Myspace. Otvarali smo profile i virili što se tamo događa i pokušali proniknuti u novu trend riječ 'društvene mreže'. Pratili smo pisanje pionirskih blogera i forumaša, tadašnjih influencera koji su svoje znanje besplatno dijelili s drugima. Bilo je i tada trolera, hakera, govora mržnje…,  ali sve je u globalu izgledalo onako slobodno i beskonačno.

 

Google koji je izrastao na digitalnoj tehnologiji, guši njen razvoj

Da je Timovom šefu bilo 'Jasno' postalo bi mu 'manje uzbudljivo' da je vidio kako će skoro 30 godina kasnije neki Facebook poslužiti za krađu osobnih podataka milijuna ljudi, a osobni podaci biti upotrijebljeni u svrhu manipulacije izborima za predsjedniku SAD-a. Nije znao da će kultehnološki trendseter Google npr. zabranjivati oglašavanje novih tehnologija poput blockchaina. (Na blockchainu su izrasle npr. kriptovalute koje ugrožavaju moćne financijske institucije). Da je znao da će tehnološki divovi izbjegavati plaćanje poreza. Da je Timov šef znao da će ljudi pogibati u provalijama okidajući selfie, da je znao kako će najveći influenceri biti oni koji dijele s drugima baš sve osim znanja… Da je sve to znao ispod stola bi pagerom pozvao svog prijatelja iz FBI-a da uleti sa 'svatovima' (SWAT team op.a.). Tim bi danas na zidu neke ubožnice cimeru objašnjavao World Wide Web, a ovaj bi mi odgovorio: znam, ja sam skoro pao s ruba zemlje.

 

Tvorac World Wide Weba napao Twitter, Google i Facebook

Srećom tvorac interneta kojeg poznajemo Tim Berners-Leeje danas živ i pri zdravoj pameti te je nedavno u otvorenom pismu radnog naslova 'Zaštitite web od tehnoloških divova' između ostalog napisao: „Posljednjih godina svjedočili smo raznim problematičnim situacijama, od širenja teorija zavjere, lažnih vijesti, manipulacijama svih vrsta, miješanju u demokratske procese, cyber kriminalu..., a sve se odvija kroz najpopularnije platforme kao Google, Facebook ili Twitter…“

I zato koliko god se mi u Hrvatskoj nemamo razloga veseliti institucijama 'koje rade svoj posao' vjerujem da možemo optimistično gledati na institucije koje najavljuju da će se značajno pokrenuti po pitanju regulacije interneta i digitalnog poslovanja. Uz dužno poštovanje Marku Zuckerbergu i najavi samoregulacije u svom urbi et orbi nakon izbijanja zadnje afere više vjerujem onom što je ispred nas, barem na razini Europske Unije.

 

Top 3 EU regulacije

O svemu niže je već dosta pisano pa ću samo ukratko nabrojati najoptimističnije posljedice pojedine mjere koje nas čekaju u razdoblju od dva mjeseca do godinu-dvije. Neke od njih bi mogle otvoriti dobre prilike za Hrvatsku i njene građane:

 

GDPR ili Uredba o zaštiti podataka

Ukratko, ako se vaši podaci budu koristili u bilo koje svrhe osim one za koje su namijenjeni možete podnijeti prijavu nadnacionalnom tijelu u EU i isti će biti drastično kažnjeni, a i možete se naplatiti privatnom tužbom.

 

Direktiva o geoblokiranju unutar EU

Već ovog Božića poklone bi povoljnije mogli jednim klikom u digitalnoj trgovini kupiti u bilo kojem kutku EU po cijeni koja je jednaka za sve. Trgovina vas ne smije po geolokaciji preusmjeriti na lokalnu stranicu,  nema marže koju nabija domaći distributer niti mogućnosti mijenjanja cijena za pojedino tržište.

 

Europski 'digitalni' porez

Izvlačenje dobiti na usluge ostvarene u jednoj državi više neće biti moguće ako prođe prijedlog koji je Europski parlament usvojio prije desetak dana. Prema njemu tehnološki divovi više neće imati porezne oaze u EU. S obzirom na stručnost radne snage, cijenu rada koja bi se još mogla sniziti smanjenjem doprinosa i drugih davanja, Hrvatska bi ako bude pameti mogla postati centar investicija tehnoloških divova koji su sada smješteni u Irskoj, Nizozemskoj, Belgiji... Birajte gdje bi ste htjeli imati ured - sumorni Dublin ili sunčani Zadar?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram