Zatvori
Poslovni Puls
28/09/2018

Intervju sa Malajskim Tapirom, jednim od najpoznatijih hrvatskih Youtuber-a

Osječanin Ivan Rado sa 167,000 pretplatnika na YouTubu jedan je od najvećih i najpoznatijih youtubera u Hrvatskoj, pa čak i regiji. Uz YouTube, Ivan i na Instagramu ima čak 69,000 pratitelja. Iako ubrzo završava fakultet, planira nastaviti svoju Youtube karijeru kao full time posao. Kako izgleda njegov put, koje savjete bi dao novim youtuberima i kako reagira kad ga zaustave na ulici rekao nam je u kratkom razgovoru za PoslovniPuls.

1. Odakle tako neuobičajeno ime, Malajski Tapir?

Svaki put kada me netko pita to pitanje, bude mi sve više žao što nemam nekakav zanimljiviji ili zabavniji odgovor koji bi vjerujem više ispunio očekivanja. Ostalo je uz mene još od srednje škole kada smo u društvu smišljali lude scenarije kad bi nam bilo dosadno na satu, što je nažalost znalo biti poprilično često.

 

https://www.instagram.com/p/BoJe7H_Be9Z/?taken-by=malajskitapir

2. Kada si započeo s YouTube karijerom i jel ti to sada full time posao?

Kanal sam otvorio prije nešto malo više od dvije godine. Tjedan dana nakon prvog uploada nikom nisam niti govorio za kanal nego sam prvo čekao reakcije kojeg slučajnog gledatelja da vidim imam li uopće o čemu i pričati ljudima od kojih sam htio da me trpe/podržavaju u toj karijeri.
Full time posao mi je u ovom trenutku fakultet. Na drugoj godini diplomskog studija Sestrinstva u Osijeku sam i ostao mi je još „samo“ diplomski rad kojeg ću nadam se riješiti uskoro i onda se planiram u potpunosti predati YouTubeu i vidjeti u sljedećih godinu dana gdje će me to odvesti.

 

3. Koliko vidimo od sadržaja na kanalu prevladava FIFA. Jesi li probao novu FIFU 19 i planiraš li možda igrati neke druge igre?

Prvi put sam zaigrao FIFU 19 u Londonu prije skoro 2 mjeseca kada su me pozvali na FIFA 18 Grand Finale. Prva misao je bila – ovo je potpuno drugačije nego ijedna FIFA do sada. Sada kada je izašla full verzija i kad imam koji sat igranja više vidim smjer u kojem žele ići, ali mislim da im realizacija nije u potpunosti dobra. Postoji još nekoliko stvari koje bi trebali promijeniti da bude veći skill gap, a ne da se oslanjamo na AI pomoć i da Random Number Generator odlučuje tko će biti pobjednik.

Što se tiče drugih igara, nikad se ne zna ali vjerujem da u skorijoj budućnosti neću. FIFA i nogomet će biti moj glavni sadržaj jer je to ono što me čini sretnim.

 

4. S obzirom na to da Osijek nije toliko velik grad, pretpostavljamo da te puno prepoznaju na ulici. Kako se nosiš s time? Jesi li imao nekih čudnih susreta s fanovima?

Vjerujem da se nosim poprilično dobro. Svatko tko me gleda na YouTubeu i upozna vani shvati da sam ista osoba na svim frontama. Nikada nije bilo čudno, većinom se žele primarno ufotkati, a nakon toga se iskustva mijenjaju zavisno od broja godina. Dok starije više zanima moje mišljenje o samoj igri, formacijama, nogometu ili o tome što radim u privatnom životu, mlađe zanima kad ću izbaciti novi video, nastaviti neki serijal ili one najmlađe – hoću li ih ikad pozdraviti u videu. Sretan sam što imam stvarno široki spektar ljudi koji prate pa se mogu povezati sa svima.

 

5. Da krećeš iznova s YouTube karijerom bi li išta mijenjao? Jesi li imao nekih većih „failova“ ili si nešto dugo vremena krivo radio?

Ne volim nikada gledati u prošlost i misliti o tome što bih mijenjao i što bi bilo kad bi bilo, ali ono što uvijek predložim ljudima koji tek počinju sa snimanjem i editiranjem je da prvo naprave 5-10 videa i da ih sve obrišu ako nisu 100% zadovoljni i tek onda krenu s objavama. Ja sam ušao kao potpuni amater bez ikakvog iskustva i izbacivao sam sve van prije nego sam bio siguran u ono što želim i kako radim. Zato se sada vidi ogromna razlika u videima u odnosu na početak.

 

6. Jesu li domaći brendovi počeli prepoznavati da je influencer marketing, jedan od najisplativijih kanala za plasirati proizvod?

Iskreno, vjerujem da nisu. Mi smo čini mi se zaostali koju godinu kako u tom svijetu marketinga, tako i u eSport svijetu. Mladi se sve više okreću od novina, televizora, radija i dolaze na Instagram i YouTube po svoje informacije. Postoje naravno iznimke i neki brendovi prepoznaju vrijednost, ali u globalu mi se čini da imamo još iznimno puno prostora za napredak.

 

7. Koji bi savjet dao nekome tko sada kreće u YouTube vode?

Prije svega – budi svoj i radi ono što želiš, a ne ono što misliš da prolazi ili što drugi očekuju od tebe. Najbolje je ako se ispreplete ono što želiš raditi, a drugi vole gledati ali je to teško postići. Ustrajnost je najbitnija od svega ako hoćeš uspjeti u svom poslu.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram