Zatvori
Marijan Palić
15/02/2018

Zašto je 'Hopa Cupa' dobra marketinška priča?

Na pitanje jeste li primijetili 'Hopa Cupa' vaš bi odgovor vrlo vjerojatno bio da. Pitanja kao što su: Jesi li za Hopa Cupa? Hopa Cupa u ovom smjeru? Klupa za Hopa Cupa?… na žutoj podlozi i sa zečjim ušima, teško je bilo ne primijetiti. Mnogi od nas, dali su se u razmišljanje i pokušali pogoditi o čemu je zapravo riječ.

Teaser kampanja s ovim porukama definitivno je pobudila interes, ali da priča do kraja nije dobro ispričana (a ona traje i dalje), ne bismo bili ovoliko oduševljeni i ne bi donijela ovakav rezultat.

Zašto to kažem? Zbog toga što smo već imali sličnih kampanja, koje su nakon odličnog teasera, samo 'zamrle' (barem se meni to tako učinilo). Ne sjećate se?

Evo nekoliko primjera kojih se odmah na prvu mogu sjetiti.

Wüstenrot je privukao pažnju teaserom "Ne diže se", a tek nakon određenog vremena u kojem su se svi pitali o čemu se radi, predstavili su projekt.

Slična je situacija bila i s Plidentom, koja je zaintrigirala ljude uoči predizborne kampanje... mnogi od nas pitali su se o kojoj je sad novoj stranci riječ? Moram priznati da sam s velikim nestrpljenjem čekao odgovor na to pitanje.

Kad ono... riječ je o običnoj pasti za zube. Odlično, uspjeli su se izdvojiti iz mase (i to pastu za zube) i još k tome za vrijeme izborne kampanje! Uspjeli su privući i zaintrigirati ljude, sada je samo trebalo na neki način nastaviti, ali isto i kao u prethodnom slučaju, dogodilo se ništa (barem u ovom provokativnom smislu - nastavili su kao stand-up priča, ali definitivno to nije smjer u kojem je išla kampanja).

Čini mi se da je odmah pri 'otkrivanju' kampanje, sve u jednom trenutku stalo. Nakon odličnog teasera, ponovno je uslijedilo je veliko ništa.

S druge pak strane, otkrivanjem što je to 'Hopa Cupa', tek kreće cijela priča vezana uz novom napitku na tržištu. Bilo da se radi o Instagramu, Facebooku ili ljubavnim sjedalima u kinu, dostavi pića na kućnu adresu, dijeljenje dekice za Valentinovo...

Nakon što pojavio Mr. Hopa Cupa, Index.hr je objavio video priču u kojima su ispitivali ljude u Zagrebu što oni misle o Hopa cupa? Naravno, mnogi to nisu povezali s napitkom, ali je video išao live na Facebooku + bio je zanimljiv i smiješan što je povećao njegov doseg. Kasnije je sve objavljeno i na portalu kao članak koji je privukao veliku pozornost.

Nakon toga, napitak se pojavio i na vrlo popularnom Youtube kanalu Joombos, na kojemu su Leon i Borna cure na ulici ispitivali jesu li zainteresirane za hopa cupa? Video je pregledan više od 330.000 puta, a što je najvažnije, to gleda upravo ciljna skupina.

Na društvenim se mrežama komunikacija nastavila u humorističnom tonu, gdje se pokušava doći do reakcija ljudi bilo kroz emojije na Facebooku ili reakcije u komentarima.

Na što prvo pomislite kada vidite #HOPACUPA u objavama? 

Sex to prodaje...

Istina. Još 1971. godine stjuardesa National Airlinesa pogledom zavodi čitatelje, "Ja sam Cherly", a ispod slike piše: "Poleti sa mnom". Godinu dana nakon tog oglasa, broj putnika National Airlinesa porastao za 23%.

Jedan od zanimljivijih oglasa dolazi iz Volva. U oglasu je prikazana silueta vozačkog sjedala s podignutom kočnicom, baš poput penisa u erekciji, uz popratni tekst "Uzbuđeni smo baš kao i vi".

Prema knjizi iz 2005. godine, Seks u oglašavanju: pogled na erotsku privlačnost gotovo se 1/5 svih oglasa koristi seksualnim sadržajima kako bi prodali proizvode.

Jedna od najprovokativnijih takvih oglasa je onaj Virgin Atlantica, koji je dobro 'podvalio' glavnom rivalu, British Airwaysu. British Airways sponzorirao je London Eye, poznati panoramski kotač postavljen na obali Temze u Londonu. Pojavili su se problemi vezani s konstrukcijom i odgodilo se otvaranje za godinu dana, a osnivač Virgin Atlantica namirisao je svoju priliku.

Prema knjizi iz 2005. godine, Seks u oglašavanju: pogled na erotsku privlačnost gotovo se 1/5 svih oglasa koristi seksualnim sadržajima kako bi prodali proizvode.

Unajmio je cepelin koji je letio iznad golemog panoramskog kotača s porukom: "British Airway ne može se dići" (Tužba nije podnesena jer se nigdje nije pojavio logotip Virgina), a unutar Virginovih aviona na ekranima se prikazivala poruka: "22 centimetra čistog užitka".

...ali treba i dobra priča!

Kao što sam već i spomenuo, važnije od ove teme i aludiranja na sex je sama priča koja je osmišljena i koja i dalje traje i svako malo nas iznenadi s nekom zanimljivošću.

Iskreno, jedva čekam novu objavu i tu i tamo svratim vidjeti jesam li nešto propustio. I svakako bih zapljeskao osobi koja je unutar korporacije kao što je Heineken, dopustila da se ode van s ovakvom kampanjom.

Koji su vaši komentari na kampanju? Jeste li probali 'Hopa-cupa' (mislim na piće, da ne bi bilo zabune)?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram