Zatvori
Poslovni Puls
22/01/2018

I zdravstveni sektor u 2018. očekuje prilagodba na novu EU regulativu

Zaštita osobnih podataka bit će nova i iznimno važna tema za vodeće ljude hrvatskih bolnica, HZZO-a, ljekarni, farmaceutskih i drugih zdravstvenih tvrtki i institucija. Neusklađenost s novom regulativom povlači za sobom i velike novčane kazne.

Svaka organizacija koja koristi osobne ili osjetljive podatke, mora biti u skladu s Uredbom EU-a o zaštiti osobnih podataka. Uredba stupa na snagu 25.05.2018. Posljedice nesukladnosti mogu biti velike. Novčane kazne mogu doći do 4% globalnog prometa organizacije, odnosno do 20 milijuna eura, ovisno o tome koji je viši. Naravno da će kazne za subjekte u RH biti prilagođene njihovoj veličini.

Općenito govoreći, svatko tko koristi osobne podatke o europskim građanima, bez obzira tko ih i gdje obrađuje, podliježe pravilima uredbe.

Međutim što sada i kako postići usklađenost sa regulativom? Postoji li razlika između bolnica u vlasništvu države ili županija i privatnih zdravstvenih ustanova i farmaceutskih i med tech kompanija? Da li su ljekarne i lanci ljekarni podložni regulativi i tko je odgovoran za usklađivanje s uredbom?

Ukratko, odgovor je da su svi koji na bilo koji način obrađuju osobne podatke obavezni uskladiti se s regulativom. Subjekti koji raspolažu zdravstvenim podacima imaju još veću odgovornost, budući da zdravstveni podaci spadaju pod posebno osjetljive podatke.

Sljedeće pitanje koje se nalazi pred odgovornim osobama je koliko usklađivanje s uredbom košta i kome se obratiti za ponudu? Načelni odgovor na ovo pitanje je da cijena ovisi o složenosti organizacije, broju izmjena podataka koje ima s vanjskim pravnim i fizičkim osobama. Naravno ovisi i o količini podataka koje obrađuju te često i o veličini i broju zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi ili tvrtki.

Osim ovih glavnih pitanja postoji još niz drugih koja se otvaraju kada se počne razmišljati o primjeni nove EU regulative o zaštiti osobnih podataka. Zbog toga su Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i tvrtka HIT konferencija odlučili organizirati edukaciju na temu primjene EU regulative u zdravstvu.

Na edukaciji ćete čuti detaljni opis pravnih aspekata regulative budući da je regulativa prvenstveno pravni akt, zatim će uslijediti prikaz praktičnih aspekata primjene regulative i potrebna IT riješenja, pogled Ministarstva zdravstva na primjenu regulative te gledište managementa zdravstvenih ustanova. U ovom dijelu kao i tijekom cijele edukacije predvidijeli smo mogućnost postavljanja pitanja. Nakon ovoga dijela imati ćemo predstavljanje realnog slučaja te panel diskusiju gdje ćemo još jednom iz svih kutova protresti regulativu te pokušati sumirati dotadašnja izlaganja.

Privremeni program pogledajte na linku ovdje, a formu za prijavu ne edukaciju možete naći ovdje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram