Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2017

Bez posla gotovo 190 tisuća ljudi

Prema posljednjim podacima HZZ-a, krajem studenog na Zavodu je bilo registrirano 188.056 nezaposlenih osoba. U odnosu na listopad broj nezaposlenih povećan je za 4,2%, odnosno 7.652 osoba čime je nastavljen trend rasta broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini koji, uz iznimku u rujnu, traje od srpnja ove godine...

Unatoč relativno visokom rastu broja nezaposlenih na mjesečnoj razini, taj se rast ne treba tumačiti kao pogoršanje uvjeta na tržištu rada budući da je rast prije svega odraz visoke ovisnosti hrvatskog tržišta rada o sezonskim poslovima u turizmu.

Tako je u studenom u evidenciju nezaposlenih pristiglo 27.802 osoba, dok ih je iz evidencije izišlo 20.150, a razlika između broja ulazaka i izlazaka predstavlja povećanje ukupnog broja nezaposlenih osoba. Od ukupnog broja nezaposlenih koji su ušli u evidenciju, njih 20.778 (75%) pristiglo je iz radnog odnosa. Nadalje, njih 7.198, odnosno 29,5% ukupnog broja ulazaka u evidenciju, pristiglo je iz Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, dok je 3.222 (13,2%) osoba pristiglo iz Trgovine na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala.

Promatrano prema dobnim skupinama, 5.513 (19,8%) novoprijavljenih nezaposlenih osoba nalazilo se u skupini od 20 do 24 godine, a njih 5.038 (18,1%) u skupini od 25 do 29 godina. Isto tako, promatrano prema razini obrazovanja, 17.872 od 27.802 ukupno prijavljene osobe u studenom u evidenciju nezaposlenih ima srednjoškolsko obrazovanje. Povijesni podaci ukazuju na to da će i u narednim mjesecima (do siječnja) doći do porasta broja nezaposlenih na mjesečnoj razini, stoga se može očekivati da će početak pada nezaposlenosti započeti ponovo u proljetnim mjesecima iduće godine.

Na godišnjoj je razini i mjesec studeni nastavio s razmjerno visokim padom broja nezaposlenih. U usporedbi s prošlogodišnjim studenim broj nezaposlenih smanjen za 44.211 (19%), čime je nastavljen kontinuirani trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini, koji traje od travnja 2014. Ipak, ovaj trend nije moguće jednoznačno tumačiti kao značajno poboljšanje na tržištu rada, odnosno kao porast zaposlenosti. Tako je i u studenom broj osoba koje iz evidencije nezaposlenih nisu izišle na temelju zapošljavanja (od kojih najznačajniju kategoriju čine obrisani iz evidencije radi nepridržavanja zakonskih odredbi) bio relativno visok te je iznosio 8.574, odnosno 43% ukupnog broja ljudi koji su izišli iz evidencije taj mjesec.

"Redovito visok udio izlazaka iz evidencije koji nije temeljen na zapošljavanju ujedno je i odraz emigracijskog trenda koji bi, ukoliko se nastavi sličnom dinamikom, u dugom roku mogao uzrokovati još veći strukturni nesrazmjer na domaćem tržištu rada što bi pogotovo moglo doći do izražaja na silaznom dijelu poslovnog ciklusa", stoji u analizi RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram