Zatvori
Poslovni Puls
09/11/2017

ODLIČNI REZULTATI: U rujnu Hrvatsku posjetilo gotovo 2 milijuna turista

Prema posljednjim podacima DZS-a, pokazatelji u turizmu nastavili su sa pozitivnim godišnjim stopama rasta kako smo i očekivali. Tako su rujanski podaci potvrdili nastavak rasta broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na isti mjesec lani. Ukupan broj ostvarenih dolazaka nešto je niži od 2 mil., što na godišnjoj razini predstavlja rast od 6,2%. Uz to, s ostvarenih 9,9 mil. noćenja zabilježen je godišnji rast od 2,6%...

Pozitivne stope rasta spomenutih pokazatelja posljedica su rasta broja dolazaka i noćenja isključivo inozemnih turista, dok je u kategoriji domaćih turista zabilježen pad. Tako su inozemni turisti s ostvarenih 1,8 mil. dolazaka zabilježili godišnji rast od 7,4%, što je umanjilo negativan učinak pada broja dolazaka domaćih turista za 5,8% godišnje. Isto tako, zabilježen je rast broja noćenja inozemnih turista za 3% dok su domaći turisti ostvarili 6,5% manje noćenja u odnosu na rujan 2016. S obzirom da udio ostvarenih noćenja inozemnih turista u ukupnom broju ostvarenih noćenja iznosi visokih 96%, promjena broja njihovih ostvarenih noćenja ima znatno veći utjecaj na kretanje ukupnog pokazatelja. Promatrano prema emitivnim tržištima, visoka stopa rasta broja dolazaka i noćenja na godišnjoj razini uvelike je posljedica kretanja turista iz Njemačke. Naime, iako je porast broja dolazaka i noćenja zabilježen kod turista iz gotovo svih zemalja, turisti iz Njemačke u rujnu su ostvarili preko 350 tisuća dolazaka i preko 3 mil. noćenja, što na godišnjoj razini predstavlja rast od preko 11%, odnosno blizu 3%.

Promatrano na tromjesečnoj razini, treće ovogodišnje tromjesečje, u koje ulaze dva mjeseca vrhunca turističke sezone, zabilježilo je rast broja dolazaka i noćenja inozemnih turista (+9%, odnosno +7% godišnje), dok domaći turisti bilježe godišnji pad broja ostvarenih dolazaka (-0,3%) i stagnaciju broja noćenja.

"Nastavak pozitivnih trendova možemo očekivati i u listopadu na što upućuju podaci eVisitora koji ukazuju na daljnji porast broja noćenja i dolazaka turista. Naime, iako dolazi do odstupanja u metodologijama eVisitora i DZS-a i podaci nisu direktno usporedivi, oni mogu biti dobar pokazatelj kretanja podataka u turizmu", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram