Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2017

Hrvatska udruga poslodavaca poziva na odgovornost sve dionike u aktualnoj situaciji u svezi Agrokora

Hrvatska udruga poslodavaca obraća se javnosti povodom aktualnih događanja vezanih uz Agrokor. Ovim putem HUP želi hrvatsku javnost obavijestiti i podsjetiti da je jedan od osnovnih postulata i temelja Hrvatske udruge poslodavaca i svih njenih članova bezuvjetno poštivanje zakona i najviših profesionalnih i etičkih standarda u poslovanju...

"Tvrtke moraju biti odgovorne u poslovanju i voditi računa o interesima ne samo svojih vlasnika i dioničara već i zaposlenika, dobavljača, kupaca i drugih partnera te šire zajednice u kojoj posluju. Samo na takav način možemo stvoriti gospodarstvo koje će biti konkurentno i koje će svima pružati jednake prilike u okviru zakona i propisa.

Da bi to mogli u potpunosti ostvariti, HUP od svih nadležnih institucija i nadzornih tijela koja raspolažu zakonskim ovlastima i mehanizmima za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti u poslovanju i nepoštenih tržišnih praksi očekuje punu angažiranost i odgovornost u radu kako bi se osigurala dosljedna primjena zakonodavnog okvira te fer i ravnopravna tržišna utakmica. Tražimo da svatko radi svoj posao po načelu najviših etičkih i profesionalnih standarda.

Poslovni subjekti koji primjenjuju nepoštene prakse i krše zakone čine nelojalnu konkurenciju i nanose izravnu materijalnu, ali i reputacijsku štetu svim drugim tvrtkama koje posluju odgovorno kao i čitavoj poslovnoj zajednici i hrvatskom gospodarstvu. Takve poslovne subjekte treba u najkraćem mogućem roku spriječiti i zaustaviti u provedbi takvih nepoštenih praksi.

Svaku sumnju u kršenje zakona trebaju istražiti institucije koje su za to ovlaštene, a ako se ona potvrdi poduzeti odgovarajuće korake i izreći adekvatne mjere. Međutim, apeliramo na odgovorno i profesionalno postupanje i u obavljanju istražnih postupaka. Javno osuđivanje prije nepobitnog utvrđivanja odgovornosti u bilo kojem procesu, bez obzira da li se odnosi na pojedinca ili organizaciju u cjelini, također može uzrokovati značajnu štetu svima za koje se u konačnici utvrdi da se nisu ogriješili o zakon.

Povodom aktualnih događanja HUP ovom prilikom poziva sve sudionike i apelira na odgovorno i profesionalno ponašanje, u okviru svačijih pojedinačnih odgovornosti i dužnosti, kako bi nastalu kompleksnu i izazovnu situaciju riješili na najbolji mogući način za Republiku Hrvatsku i njezine građane", navodi se u priopćenju iz HUP-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram