Zatvori
Sofascore
Foto: Sofascore
PoslovniPuls
06/10/2023

Hrvatski ICT sektor prošle godine uprihodio 7,2 mlrd. eura i sada čini više od 10 posto BDP-a

Novo izdanje Ekonomske kave HUP-a održano je u Infobipovom kampusu u Zagrebu, a organizirana je i panel diskusija na kojoj je sudjelovao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, suosnivač i operativni direktor Infobipa Roberto Kutić, član Uprave i glavni direktor za korporativne poslove Hrvatskog Telekoma i dopredsjednik HUP-ICT udruge Siniša Đuranović, suosnivač Sofascorea Ivan Bešlić te suosnivač i član uprave CROZ-a Krešimir Mudrovčić.

Ukupni prihod hrvatske ICT industrije dosegao je lani 7,2 milijardi eura (10,7% BDP-a), što je 16,9% više nego u 2021., te predstavlja gotovo 5% ukupnog prihoda nefinancijskog dijela ekonomije zemlje. Štoviše, prihod segmenta računalnog programiranja i povezanih djelatnosti dosegao je 3,5 milijardi eura (5,2% BDP-a), što je 24,5% više nego u 2021. ili 2,5% ukupnog prihoda nefinancijskog dijela ekonomije. Članice HUP ICT-a u 2023. očekuju rast prihoda od 10 - 15%, a u srednjem roku, do 2026., anketirani očekuju rast od 10 - 20% godišnje.

Broj zaposlenih u ICT industriji u 2022. dosegnuo je više od 50 tisuća, a broj poduzetnika u ICT iznosi više od 8 tisuća. Također, analiza je pokazala kako ICT sektor ima značajan porast zaposlenosti, u prvih osam mjeseci 2023. godine čak više od 10%. O značaju ove industrije govori i podatak kako naša dva "jednoroga" Infobip i Rimac, čine čak 4,1% hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako bi se podržao daljnji razvoj ICT industrije i dostizanje cilja od 13% udjela u BDV-u, HUP ICT udruga se zalaže za porezno rasterećenje na rad do razine TOP 5 najkonkurentnijih tranzicijskih zemalja EU, smanjenje poreza na (reinvestiranu) dobit te porezne olakšice za istraživanje i razvoj. Također, zalaže se za poboljšanu imigracijsku politiku s fokusom na privlačenje stranih studenata i visokokvalificiranih radnika. Važnim se smatraju potpore za zapošljavanje i zadržavanje mladih i općenito ICT stručnjaka po uzoru na EU praksu.

HUP ICT udruga istaknula je i potrebu za uklanjanjem nepoštene konkurencije alternativnih oblika prihodovanja, kojima se porezno potiču firme koje nisu uopće registrirane u Hrvatskoj. U cilju daljnjeg kvalitetnog razvoja ICT infrastrukture, potrebno je osigurati postojanje mreža vrlo velikog kapaciteta u RH kao preduvjeta za digitalizaciju javne uprave, gospodarstva i društva uz povećano korištenje obnovljivih izvora energije.

Iz HUP-ICT pozivaju na korištenje potencijala hrvatske ICT industrije za ostvarenje dodatnih benefita i kvalitetnih pomaka u gospodarstvu, javnoj upravi i društvu. Za digitalnu transformaciju hrvatskog gospodarstva potrebno je jačati partnerstvo između tradicionalnih hrvatskih poduzeća i ICT poduzeća koje imaju iskustvo u digitalizaciji, a za ubrzanje tog procesa osigurati bespovratne potpore za digitalizaciju i potpore poduzetnicima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo, navodi se u priopćenju.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram