Zatvori
Foto: Podravka 03.05.2006. Podravka Snimio: Nikola Wolf
Poslovni Puls
29/07/2017

Podravkini polugodišnji prihodi pali na 1,9 mlrd. kuna

Prihodi od prodaje Grupe Podravka u prvom polugodištu 2017. godine iznosili su 1.951,2 milijuna kuna...

Na kretanje ukupnog prihoda od prodaje u Grupi Podravka, koji je niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 37,4 milijuna kuna, značajno je utjecao izostanak prihoda Pića koji je u prvom polugodištu 2016. godine iznosio 37,2 milijuna kuna te izostanak jednokratnog prihoda Mesnog programa koji je u istom razdoblju godinu ranije iznosio 13,7 milijuna kuna s osnove natječaja za isporuke robnih rezervi. Ukoliko bi samo izuzeli navedeni utjecaj Pića i Mesnog programa, prihodi Grupe Podravka ostvaruju rast od oko 1 posto, priopćeno je iz Podravke.

Grupa Podravka ostvarila je u promatranom razdoblju gotovo 70 posto prihoda od prodaje na inozemnom tržištu. Kada je pak riječ o prihodima od prodaje po regijama, vrijedi istaknuti kako je u regiji Europa zabilježen rast prihoda od prodaje u iznosu od 4 posto, u regiji Rusija i ZND od 8,7 posto te u regiji Nova tržišta od 5,5 posto dok je Adria regija jedina regija koja je ostvarila niže prihode od prodaje u iznosu od 4,7 posto.

Ostvarena bruto dobit u prvom polugodištu iznosi 689,3 milijuna kuna, a neto dobit 24,8 milijuna kuna. Najveći utjecaj na smanjenje iskazane neto dobiti imali su, između ostalog, veći troškovi realiziranih opcijskih dionica u odnosu na usporedno razdoblje (+9,3 milijuna kuna), viši troškovi otpremnina u odnosu na usporedno razdoblje (+22,4 milijuna kuna) te niža profitabilnost Grupe Žito u odnosu na isto razdoblje godinu ranije (- 21 milijuna kuna).

Kada je riječ o strateškim poslovnim područjima Grupe Podravka, segment Prehrane ostvario je 1.544,4 milijuna prihoda od prodaje. Na nižu razinu prihoda od prodaje, osim već spomenutih negativnih utjecaja Pića i Mesnog programa, utjecale su niže narudžbe smrznutog povrća na tržištu Rusije, poremećaji na tržištima regije Adrija uslijed izvanrednih okolnosti povezanih s najznačajnijim kupcem, pritisci u Pekarstvu na tržištu Slovenije te prošlogodišnje promjene distributera u Zapadnoj Europi koji je još u postupku preuzimanja kanala prodaje.

Segment Farmaceutike ostvario je 406,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 7,3 posto u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine. Na navedeni rast prodaje najviše su utjecali vlastiti brendovi koji su ostvarili rast prihoda od 8,3 posto.

Koncern Agrokor je ključni kupac Podravke koji čini oko 20% prodaje prehrambenih proizvoda u Regiji Adria. S 10. travnja 2017. otvoren je postupak izvanredne uprave nad društvima koncerna Agrokor sa sjedištem u Hrvatskoj i Podravka s posebnom pozornošću prati izloženost u svom poslovanju s tim društvima. Ukupna potraživanja prema društvima Agrokora nad kojima je pokrenut postupak izvanredne uprave iznosila su 130,1 milijun kuna na 30. lipnja 2017. godine. Navedeni iznos uključuje i potraživanja na osnovi primljenih mjenica u iznosu od 60,9 milijuna kuna koje je Podravka otkupila od faktoring društva.

U postupku izvanredne uprave Podravka je prijavila 97,4 milijuna kuna potraživanja. U ovome trenutku nema dovoljno saznanja potrebnih za procjenu potrebe rezervacija za eventualni otpis potraživanja, navode iz Podravke.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram