Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2017

U lipnju zabilježeno poboljšanje pokazatelja iz ankete o pouzdanju potrošača

Nakon što je u travnju zabilježeno snažnije pogoršanje pokazatelja potrošačkog optimizma (kao posljedica nepovoljnijih očekivanja kućanstava glede ekonomske i financijske situacije u idućih godinu dana što se može povezati s neizvjesnošću koja je nastala zbog financijskih pro­blema u koncernu Agrokor) prema posljednjim podacima HNB-a, koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača, u svibnju i lipnju je zabilježeno blago poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača...

Tako je kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, u lipnju iznosio negativnih 9 indeksnih bodova.

Time je zabilježio rast na mjesečnoj i godišnjoj razini (za 3,9 odnosno 4,3 bodova). U istom promatranom mjesecu, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, porastao je za 2,5 indeksnih bodova u odnosu na svibanj na razinu od -18,4. Na godišnjoj razini IPP pokazatelj zabilježio je rast za 3,2 indeksnih bodova. Snažnije poboljšanje indeksa pouzdanja potrošača u lipnju obuzdano je negativnim očekivanjima o kretanju nezaposlenosti te mogućnosti trenutne kupnje trajnih dobara za kućanstvo obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju.

Nadalje, kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) u lipnju je porastao na negativnih 24,2 indeksna boda te je uz rast za 2 indeksna boda na mjesečnoj razini zabilježio rast za 3 boda u odnosu na lipanj 2016. Potonje ukazuje na poboljšanje percepcije ispitanika glede financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom proteklih 12 mjeseci. Iako se u lipnju optimizam potrošača dodatno oporavio on je i dalje na razinama nižim nego tijekom početka godine.

"Ovakvi rezultati u lipnju ne indiciraju nužno pogoršanje kretanja u gospodarstvu u odnosu na prvi dio godine no zasigurno ukazuju na potreban oprez u donošenju ekonomskih i financijskih odluka. S druge strane rasterećenje dohotka koje je donijela porezna reforma i dalje će podržavati potencijalno veću sklonost potrošnji dok je nastavak blagog oporavka u lipnju vjerojatno potaknut i očekivanjima o rekordnim ostvarenjima u turizmu koji bi trebali polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini", komentirali su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram