Zatvori
Poslovni Puls
19/07/2017

Optimistične prognoze za rast kineskog gospodarstva

Kina je u ponedjeljak izvijestila o postojanom rastu od 6,9 posto u prvoj polovici 2017., iako su tu brojku zasjenili napredak i rezultati u novim ekonomskim sektorima...

Potrošnja i usluge, s novim ekonomskim sektorima koje potiče inovacija, zauzimaju veće uloge u gospodarstvu, sudeći prema podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS).

Proizvodnja visoke tehnologije i opreme predvode industrijski rast zemlje, proizvodnja je na godišnjoj razini porasla za 13,1 posto u području visoke tehnologije i 11,5 posto u području opreme u prvoj polovici godine, u usporedbi s 6,9 posto sveukupne proizvodnje.

"Dolazi do novog ekonomskog jačanja," rekao je Xing Zhihong, glasnogovornik NBS-a.

U prvih šest mjeseci, do 45,6 posto ukupnog ulaganja u industriju usmjereno je u tehnološki napredak, što omogućuje nove napretke u industriji, sudeći prema Xingu.

Online prodaja robe, jedan od velikih poslovnih obrazaca u Kini, narasla je za 28,6 posto na 2,37 trilijuna yuana (oko 350 bilijuna američkih dolara), što čini 13,8 posto ukupne maloprodaje u Kini.

Anketa NBS-a o 40 000 malih i mikro tvrtki u Kini, što su krucijalne tvrtke u potrazi Kine za novim i inkluzivnim ekonomskim rastom, pokazala je da je indeks poslovne klime ovih tvrtki u dvije godine dosegao vrhunac od 96,5 posto u drugom kvartalu.

Wu Yibing, voditelj investicijskog društva Temasek Holdings, za Xinhua je izjavio da njegova tvrtka želi povećati investicije nove gospodarstvene sektore u Kini, budući da je Temasek optimističan o kineskoj ekonomskoj tranziciji.

Naveo je nekoliko novih gospodarstvenih sektora koje je opisao kao „veoma privlačne", uključujući visoku tehnologiju, financije, biološke znanosti i potrošnju.

"Ulaganje u ove industrije je dovelo do boljih rezultata nego cijela portfeljna ulaganja tvrtke," rekao je.

Do napretka također dolazi u strukturalnoj reformi ponude pomaku u pokretačima rasta, sudeći prema NBS-u.

Uslužni sektor, koji već čini oko 54,1 posto ukupne ekonomije, u prvoj polovici godine se proširio za 7,7 posto u usporedbi s prošlom godinom, čime je za 3,5 posto nadmašio primarne industrije i za 6,4 posto sekundarne industrije, pokazali su podaci NBS-a.

U istom periodu je doprinos domaće potražnje BDP-u dosegao 96,1 posto, što je 0,3 postotnih bodova više od prvog kvartala, što označava trendu koji je uvelike u skladu s naporima Kine da dođe do pomaka u modelu rasta.

U međuvremenu je korištenje industrijskih kapaciteta iznosilo 76,4 posto u prvoj polovici godine, što je za 3,4 postotnih bodova više u usporedbi s prošlom godinom.

Kada govorimo o pokušaju hlađenja tržišta nekretnina, broj neprodanih stambenih jedinica je do kraja lipnja pao za 9,6 posto.

Razvoj nekretninskog sektora nastavio je padati, s padom od 8,5 posto u razdoblju od siječnja do lipnja, što označava sveukupni pad od 8,8 posto tijekom prvih pet mjeseci godine, što također dokazuje da je kinesko tržište nekretnina slabi, te da vladine mjere hlađenja tržišta smiruje potencijalne nekretninske mjehure.

Trenutačna ekonomska tranzicija i strukturalne reforme stvorili su optimizam o izgledima za rast kineskog gospodarstva.

"Kinesko gospodarstvo djeluje unutar razumnog opsega, održava stabilni, koordinirani i održivi razvoj, te su postavljeni dobri temelji za postizanje godišnjeg cilja," rekao je Xing.

U drugom kvartalu je BDP bio stabilan na 6,9 posto, jednako kao i u prvom kvartalu, no daleko iznad vladina cilja od 6,5 posto.

Xing je rekao da će doći do velikog broja pozitivnih promjena, te da će gospodarsko jačanje konsolidirati poboljšanje realne ekonomije i širenje vanjske, kao i domaće potražnje.

Tijekom dvodnevne Nacionalne konferencije o financijama koja je završila u subotu, Kina je otkrila planove za reforme kojima će poboljšati sposobnosti financijskog sektora da jača realnu ekonomiju, dok ju istovremeno štiti od rizika.

Nomura Securities su u izvještaju koji je objavljen nakon što su u ponedjeljak otkriveni podaci, napisali da procjenu rasta u trećem kvartalu dižu na 6,8 posto s prijašnjih 6,6 posto, te godišnju prognozu rasta dižu s 6,7 posto na 6,8 posto.

Proznoziran je postepeni rast zbog slabljenja sektora nekretnina, potencijalnog smanjenja domaće potražnje, kao i nesigurnosti zbog vanjske potražnje koji i dalje ostaju uzroci za zabrinutost, piše u izvještaju.

Izvor: CRI

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram