Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2017

U lipnju usporen godišnji rast proizvođačkih cijena

Prema posljednjim podacima DZS-a, u lipnju su i šesti mjesec za redom proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile pozitivnu godišnju stopu rasta iako sporijom dinamikom (0,4%). Na mjesečnoj je razini zabilježen je pad promatranih cijena za 0,6%...

Promatrano prema GIG-u, uz stagnaciju na godišnjoj razini u kategoriji energije, blagi rast cijena u odnosu na isto razdoblje lani u lipnju je zabilježen u kategorijama intermedijarnih proizvoda (0,1%), trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,2%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,0%). Istovremeno pad proizvođačkih cijena zabilježen je u kategoriji kapitalnih proizvoda (-0,2%).

Prema NKD-u više cijene na domaćem tržištu na godišnjoj razini zabilježene su u kategoriji prerađivačke industrije (0,7%) dok je u kategoriji rudarstvo i vađenje i drugi mjesec za redom zabilježena pozitivna godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena za 2,3% (nakon trenda negativnih godišnjih stopa koji je trajao od siječnja 2013). S druge strane u kategoriji opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen je pad od 1,9%. U kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije zabilježena je stagnacija promatranih cijena. Promatramo li kategorije unutar prerađivačke industrije godišnji rast cijena u kategoriji prehrambenih proizvoda iznosio je 1,3% dok su se u suprotnom smjeru kretale cijene proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda uz godišnji pad cijena za 4,1%.

"Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskih robnim tržištima (prije svega sirove nafte i prehrambenih sirovina) prelijeva se i na domaće cijene koje se, u skladu s našim očekivanjima, vraćaju k pozitivnim vrijednostima. Prema našim očekivanjima, i tijekom nadolazećih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena. Uz projicirani lagani rast cijena nafte na svjetskim tržištima te postupni oporavak potražnje očekujemo da bi rast proizvođačkih cijena do kraja godine mogao biti na razini od 1,5%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram