Zatvori
Foto: A shopping cart with a stack of gift boxes. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.
Poslovni Puls
26/06/2017

U svibnju zabilježeno poboljšanje pokazatelja iz ankete o pouzdanju potrošača

Nakon što je u travnju zabilježeno snažnije pogoršanje pokazatelja potrošačkog optimizma (najvjerojatnije kao posljedica nepovoljnijih očekivanja kućanstava glede ekonomske i financijske situacije u idućih godinu dana uzrokovanih neizvjesnostima i nesigurnošću povezanima s događanjima oko Agrokora) prema posljednjim podacima HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača u svibnju je zabilježeno blago poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača...

Tako je kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, u svibnju iznosio negativnih 12,9 indeksnih bodova. Time je zabilježio blagi rast na mjesečnoj i godišnjoj razini (za 0,4 odnosno 0,7 bodova). U istom promatranom mjesecu, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, porastao je za 1,1 indeksnih bodova u odnosu na travanj na razinu od -20.9. Na godišnjoj razini IPP pokazatelj zabilježio je blagi rast za 1,8 indeksnih bodova. Tek blago poboljšanje indeksa pouzdanja potrošača u svibnju posljedica je negativnih očekivanja o kretanju nezaposlenosti te mogućnosti osobne štednje u sljedećih 12 mjeseci.

Nadalje, kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) u svibnju se zadržao na razini od negativnih 26,2 indeksna boda te je uz stagnaciju na mjesečnoj razini zabilježio rast za 2.1 boda u odnosu na svibanj 2016. Potonje ukazuje na slabiju percepciju ispitanika glede financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom proteklih 12 mjeseci.

"Iako se u svibnju optimizam potrošača blago oporavio on je i dalje na razinama bitno nižim nego tijekom proteklih pola godine. Ovakvi rezultati u svibnju ne indiciraju nužno nepovoljna kretanja u gospodarstvu no zasigurno ukazuju na potreban oprez u donošenju ekonomskih i financijskih odluka. S druge strane rasterećenje dohotka koje je donijela porezna reforma i dalje će podržavati potencijalno veću sklonost potrošnji dok je blagi oporavak promatranih pokazatelja u svibnju vjerojatno potaknut i očekivanjima o rekordnim ostvarenjima u turizmu koji bi trebali polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram