Zatvori
Poslovni Puls
30/08/2016

Potrošači i dalje fokusirani na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba

Konačni podaci DZS-a o prometu u trgovini na malo za lipanj potvrdili su preliminarne rezultate odnosno realan godišnji rast od 2,8% (prema kalendarski prilagođenim podacima) dok je u nominalnom izrazu, potpomognut deflacijskim pritiscima, zabilježen razmjerno niži rast prometa u trgovini na malo od 0,6% godišnje...

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo je na mjesečnoj razini zabilježio nominalan pad od 0,7% dok je u realnom izrazu pad iznosio 0,9% u odnosu na svibanj. No istovremeno je prema izvornim neprilagođenim indeksima na mjesečnoj razini promet u trgovini na malo u lipnju porastao za 6,6% nominalno odnosno 6,9% realno. Doprinos mjesečnom rastu prometa u trgovini na malo došao je od svih podkategorija trgovine na malo, dok je najsnažniji rast zabilježen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (8,6% mjesečno). Obzirom na razmjerno visoku orijentiranost potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ne iznenađuje njihov visok udio u strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo od gotovo 40%. U lipnju je tako promet u spomenutim prodavaonicama (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) zabilježio godišnji rast od 0,2% dok je u prvoj polovici 2016. godine porastao za 1,2% u odnosu na prvo polugodište lani.

Pored godišnjeg pada cijena sirove nafte na svjetskim tržištima i promet u kategoriji motorna goriva i maziva u lipnju je (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) zabilježio zamjetan pad od 9,5% u odnosu na lipanj 2015. godine (pri čemu su cijene u promatranoj kategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva zabilježile godišnji pad od gotovo 12%). Također, u razdoblju od siječnja do lipnja promet u kategoriji motorna goriva i maziva niži je za 8,5% u usporedbi s prvih šest mjeseci lani.

Krajem tjedna DZS će objaviti prve rezultate o kretanju prometa u trgovini na malo u srpnju. Uz izostanak inflatornih pritisaka te prelijevanje pozitivnih učinaka solidnih rezultata u turizmu realni rast prometa u trgovini na malo mogao bi biti ublažen visokom prošlogodišnjom bazom, stoga u srpnju očekujemo usporavanje godišnje stope rasta trgovine na malo na 1,2%, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram