Zatvori
Foto: A shopping cart with a stack of gift boxes. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.
Poslovni Puls
31/05/2017

Rast maloprodaje u travnju usporio na 2,8 posto

Nakon što je u ožujku realni godišnji rast prometa u trgovini na malo prema kalendarski prilagođenim indeksima zabilježio najvišu vrijednost od kolovoza 2007. godine (7,7%) u travnju je zabilježeno usporavanje promatrane godišnje stope rasta...

Naime prema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, u travnju ove godine realni godišnji rast prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima, iznosio je 2,8% (5,7% nominalno). Iako sporijom dinamikom, podaci za ožujak potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine.

U kumulativnom razdoblju od prva četiri mjeseca, realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 4,5%. Obzirom na povratak godišnjih stopa inflacije u pozitivne vrijednosti, nominalni godišnji rast bio je viši i iznosio je 7,1%.

"Na nešto slabije pokazatelje u kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača. Naime, u travnju ove godine zabilježeno je zamjetno pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača. Lošiji pokazatelji potrošačkog optimizma najvjerojatnije su posljedica nepovoljnijih očekivanja kućanstava glede ekonomske i financijske situacije u idućih godinu dana uzrokovanih neizvjesnostima i nesigurnošću povezanima s događanjima oko Agrokora. Iako lošija ostvarenja u travnju ne indiciraju nužno nepovoljna kretanja u gospodarstvu ona zasigurno ukazuju na potreban oprez u donošenju ekonomskih i financijskih odluka. S druge strane rasterećenje dohotka koje je donijela porezna reforma ali i prvi pokazatelji iz turizma koji upućuju na još jednu izvrsnu turističku predsezonu i sezonu dalje će podržavati potencijalno veću sklonost potrošnji. Ususret ljetnim mjesecima pokazatelji prometa u trgovini na malo mogli nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram