Zatvori
Poslovni Puls
21/06/2017

Ukupni krediti stanovništvu iznose 117,99 mlrd. kuna

Prema podacima HNB-a, krajem travnja ukupni krediti stanovništvu iznosili su 117,99 mlrd. kuna...

Premda su zabilježili mjesečni rast od 765 milijuna kuna (0,7%) ukupni krediti stanovništvu su u travnju, nakon što su od srpnja 2015. bilježili negativne godišnje stope rasta, zabilježili stagnaciju na godišnjoj razini. Pri tome je nastavljen trend rasta kunskih kredita stanovništvu uz istodobno razduživanje u devizama, pa je udio kunskih kredita stanovništvu u ukupnim kreditima u ovom sektoru krajem travnja dosegnuo 44,1%. Naime, nakon konverzije CHF kredita u eurske posljedično je došlo i do veće osviještenosti stanovništva na valutne rizike, što je uz istovremeni pad aktivnih kamatnih stopa na kunske kredite rezultiralo rastom udjela kunskih kredita u ukupnom portfelju kredita stanovništvu.

Povećanje udjela kunskih kredita odražava se i u strukturi plasmana stanovništvu prema namjeni gdje je vidljivo da su gotovinski nenamjenski krediti zapravo jedina skupina kredita stanovništvu čije nominalne vrijednosti bilježe godišnje stope rasta. Uz mjesečni rast od 326 milijuna kuna (0,8%) nenamjenski gotovinski krediti stanovništvu krajem travnja bili su viši za 1,6 mlrd. kuna u odnosu na isti mjesec lani (godišnji rast od 3,9%). Njihov udio u ukupnim kreditima stanovništvu iznosi 35% čime su se pozicionirali na visoko drugo mjesto, odmah iza stambenih kredita koji čine 44% ukupnih kredita stanovništvu.

"Stambeni krediti stanovništvu koncem travnja iznosili su 51,9 mlrd. kuna te su na godišnjoj razini niži za 582 mil. kuna, usporivši stopu godišnjeg pada na 1,1%. U strukturi stambenih kredita stanovništvu zamjećuje se rast udjela kunske komponente (22%) premda i dalje prevladavaju krediti indeksirani za euro (75% ukupnih stambenih kredita). Nakon konverzije CHF kredita, ne iznenađuje podatak da je krajem travnja ove godine manje od 3% ukupnih stambenih kredita (u protuvrijednosti 1,3 mlrd. kuna) ostalo indeksirano za švicarski franak. Smatramo da se proces razduživanja sektora stanovništva primakao svome kraju, te da bi naznake oporavka kreditne potražnje (zabilježene u drugoj polovici 2016.) trebale utjecati i na povratak kreditne aktivnost prema ovom sektoru. Međutim, oporavak će prema našim očekivanjima biti vrlo skroman i uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada koje još uvijek ne pokazuje zamjetniji rast zaposlenosti, a koja je preduvjet za ulazak u nove financijske obveze", stoji u zaključku analize iz RBA.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram