Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2017

Morgan Stanley: Stanje u Kini i nije tako loše kako se mislilo

Predsjednik i izvršni direktor tvrtke Morgan Stanley James Gorman je rekao kako je tržište "precijenilo nesigurnosti u Kini," potvrđujući čvrst stav te investicijske banke o drugom najvećem gospodarstvu na svijetu...

Gorman je navedeno rekao agenciji Xinhua na marginama Kineskog summita Morgan Stanleya koji traje od srijede do petka u Pekingu.

"Kina je prepoznala kako mora usporiti rast udjela duga u BDP, umanjiti financijske poluge i otvoriti tržište kapitala. Sve se to događa u malim koracima, ali općenito mislim kako je Kina relativno dobro pozicionirana za nošenje s izazovima."

Njegovi komentari su izrečeni usred nervoze zbog financijskih rizika u zemlji, uključujući nenaplative obveznice i dužničke probleme.

Agencija za procjenu Moody's je smanjila ocjene Kine kao duguročng izdavatelja lokalne valute i deviza s Aa3 na A1, što je ista razina kakvu ima Japan.

Gorman je rekao kako mu "to ne stvara strašne probleme" i kako je ocjena još visoka.

"Smanjivanje ocjene je znak kako Kina treba početi s smanjivanjem financijskih poluga, ali mislim kako je kineska vlada već na tom putu. Tržišna reakcija na to je bila relativno tiha," rekao je Gorman. "Gospodarstvo prolazi kroz ogromnu tranziciju, no u osnovi je stabilno."

Kineska financijska regulatorna tijela ubrzavaju kontrolu rizika i umanjenje financijskih poluga jer je čvršći gospodarski položaj u prvoj četvrtini pružio više prostora za prilagodbe.

Rizici su uobičajeni u gospodarstvu veličine Kine, rekao je Gorman. "No ako vidite kroz rizike, Kina ostaje vrlo privlačna investicijska prilika."

Kinesko gospodarstvo je zabilježilo rast od 6,9% u prvoj četvrtini ove godine, što je najbrži rast u 18 mjeseci i iznad je 6,8% zabilježenih u prethodnoj četvrtini. No javljaju se brige kako bi zamah mogao uskoro oslabiti i neki analitičari predviđaju kako je rast došao do vrhunca i kako će se dogoditi pad u drugoj polovici, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram