Zatvori
Foto: A shopping cart with a stack of gift boxes. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.
Poslovni Puls
23/05/2017

RBA: U travnju pogoršanje pokazatelja iz ankete o pouzdanju potrošača

Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača, u travnju ove godine zabilježili su zamjetno pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača...

Tako je kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, u travnju iznosio negativnih 13,3 indeksnih bodova. Time je zabilježio pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (za 7,3 odnosno 5,2 bodova). U istom promatranom mjesecu, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, spustio se za 7,4 indeksnih bodova u odnosu na ožujak na razinu od -22,0.

Posljedično, na godišnjoj razini IPP pokazatelj zabilježio je pad za 2,9 indeksnih bodova, spustivši se razinu zabilježenu sredinom 2016. Također, kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) u travnju se spustio na 26,2 indeksna boda zabilježivši mjesečni pad od 6,1 bodova. Potonje ukazuje na pogoršanu percepciju ispitanika glede financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom proteklih 12 mjeseci. Posljedično, na godišnjoj razini je IRP pokazatelj i drugi mjesec zaredom zabilježio pogoršanje (u odnosu na travanj 2016. niži je za 1,6 bodova).

"Lošiji pokazatelji potrošačkog optimizma najvjerojatnije su posljedica nepovoljnijih očekivanja kućanstava glede ekonomske i financijske situacije u idućih godinu dana uzrokovanih neizvjesnostima i nesigurnošću povezanima s događanjima oko Agrokora. Iako lošija ostvarenja u travnju ne indiciraju nužno nepovoljna kretanja u gospodarstvu ona zasigurno ukazuju na potreban oprez u donošenju ekonomskih i financijskih odluka. S druge strane rasterećenje dohotka koje je donijela porezna reforma i dalje će podržavati potencijalno veću sklonost potrošnji", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram