Zatvori
Poslovni Puls
03/05/2017

Usporio rast profitabilnosti kineskih banaka

U prvom kvartalu je došlo do usporavanja rasta profita najvećih kineskih banaka, iako su pale stope loših zajmova...

Financijska izvješća pet najvećih banaka u Kini, Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC), Kineske banke, Komunikacijske banke, Kineske poljoprivredne banke (ABC) i Kineske građevinske banke, pokazali su slabljenje rasta profita u prvom kvartalu, dok su u prve tri banke profiti pali za 70 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom.

Najveća kineska banka ICBC je tijekom razdoblja od siječnja do ožujka ostvarila profit od 76 bilijuna yuana (11,03 bilijuna američkih dolara), što označava rast od 1,5 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Unatoč padu profita, uspjeli su spriječiti rast stope loših kredita, te je u usporedbi s prošlim kvartalom ABC stopu loših kredita održao na razini od 0,04 posto, a ICBC na razini od 0,03 posto.

Analitičari su usporavanje rasta profita pripisali ekonomskoj stagnaciji, te vjeruju da su vladine politike zamjene duga i povećanje regulacija pomogli poboljšanju upravljanja lošim zajmovima.

Kina je prošlog listopada objavila detaljni plan kojim je bankama omogućila da zamjene dug za dionice u navedenim poduzećima, što bankama omogućuje oslobađanje bilanci ,prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram