Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2017

Kineska proizvodna aktivnost usporava

Kineski proizvodni sektor je u travnju rastao deveti mjesec za redom, no ritam je usporio jer su vlasti povećale napore za obuzdavanje financijskih rizika...

Proizvodni indeks menadžera nabave je došao na 51,2 u travnju, što je manje od 51,8 zabilježenih u ožujku, sudeći prema Nacionalnom uredu za statistiku.

Očitanje nije ispunilo tržišnja očekivanja, ali je ipak ostalo iznad granice rasta od 50.

"Tvorci politika su prebacili naglasak na borbu protiv financijskih rizika, što će neizbježno imati utjecaja na likvidnost, financijske troškove i očekivanja rasta," rekao je Zhang Yiping, istraživač u tvrtki China Merchants Securities.

Kina je imala snažan početak ove godine, sa BDP-om koji je rastao 6,9% u prvoj četvrtini, prilično iznad godišnjeg cilja rasta od približno 6,5%.

Industrijski sektor je zabilježio rast profita od 28,3% na godišnjoj razini u prvoj četvrtini, doprinoseći znakovima stabilizirajućeg gospodarstva.

Podaci o indeksu menadžera nabave objavljeni u nedjelju ukazuju kako ostaje pritisak na rastu u drugoj četvrtini.

Podindeks za proizvodnju je iznosio 58,3 u travnju, dok je podindeks za nove narudžbe iznosio 52,3, a oba su niža nego mjesec ranije. Nizak rast je bio posljedica stezanja u industrijama s velikom potrošnjom energije, nižih cijena na vratima tvornice, te sporijeg rasta uvoza i izvoza, rekao je viši statističar Nacionalnog ureda za statistiku Zhao Qinghe.

"Dok su pokazatelji za proizvodnju i nove narudžbe još uvijek pozitivni, procjep među njima se poroširio, što zahtijeva posebnu pozornost," rekao je.

Cijene dobara kao što su čelik i ugljen, kao i poluobrađenih proizvoda poput kemijskih vlakana, su sve doživjele zamjetne izmjene u travnju, što je uglavnom izazvano umanjenjem financijskih poluga, objavila je Međunarodna kapitalna korporacija Kine u bilješci o istraživanju.

Kina je nedavno povećala napore za obuzdavanje imovinskih balona i financijskih rizika, uključujući kontrolu nekretnina u nekim gradovima, a stabilizirajuće gospodarstvo pruža više prostora za pooštrene politike.

Monetrani uvjeti su se također vidljivije pooštrili, a središnja banka raščišćava rezanje kamatnih stopa i izbjegava krpanje rezervnim zahtjevanim omjerima kroz protekle godine. Umjesto toga upotrebljava raspon alata, kao što su obrnuti repo i sadržaji za pozajmice kako bi upravljala likvidnošću.

"Iako monetarna zaoštrenost i postrožene regulacije mogu smanjiti "višak" ugrađen u financijske proizvode s visokom polugom, učinak postroženja vjerojatno neće postati ograničavajuć za gospodarski rast," sudeći prema objavi Međunarodne kapitalne korporacije Kine.

Podaci od nedjelje su također pokazali kako je kineski neproizvodni sektor nastavio rasti u travnju sporijim ritmom, s indeksom koji je stajao na 54, manje od 55,1 koliko je iznosio u ožujku.

Sudeći pram Zhaovim riječima, mlak rast u proizvodnom sektoru je opteretio indeks, povlačeći rast u uslužnim industrijama vezanim uz proizvodnju prema dolje.

Dok proizvodni i neproizvodni pokazatelji ukazuju na znakove opadanja, analiza podataka je ukazala prema boljoj gospodarskoj strukturi koju Kina priželjkuje.

Podindeks za proizvodnju proizvodnih dobara, je naprimjer, nastavio rasti i dostigao 52,2 u travnju.

"To ukazuje kako je potrošačka potražnja još stabilna i potrošnja će još uvijek biti ključ za gospodarski rast ove godine," rekao je Zhang, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram