Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2017

Evo kako su sankcije Zapada osnažile rusku poljoprivrednu proizvodnju

U samo nekoliko godina Rusija je povećala proizvodnju žitarica i izbila među lidere u izvozu pojedinih vrsta žita, piše francuski list, prenosi RT...

"Rusija, koja već odavno ne prisustvuje na međunarodnom žitnom tržištu, je postala nova poljoprivredna superdržava zahvaljujući žitaricama. Prema podacima Federalne službe za državnu statistiku Rusije (Rosstat), prošle godine je u zemlji proizvedeno 120 milijuna tona žita - a to su ogromne količine za Rusiju u postsovjetsko doba."

Moskva otima dio tržišta američkim i europskim gigantima u Aziji, Južnoj Americi, pa čak i Africi. Najveći proizvođači drhte, piše francuski list. Posebno kada se uzmu u obzir prognoze australskih analitičara organizacije AEGIC: eksport ruskih žitarica će u razdoblju 2015.-2060. porasti za 60%.

Američki farmeri su nekada hranili dobar dio planeta, piše francuski list, pozivajući se na članak u Wall Street Journalu. Udio SAD-a u svjetskom izvozu kukuruza, soje i žita je duplo smanjen od sredine 70-ih, a Rusija je u posljednjih 10 godina povećala proizvodnju žitarica za 61%, kukuruza - skoro tri puta, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram