Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2017

U ožujku godišnji rast proizvođačkih cijena 1,1%

Prema posljednjim podacima DZS-a, u ožujku su i treći mjesec za redom proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile pozitivnu godišnju stopu rasta (1,1%) čime je potvrđen povratak inflacije u pozitivan teritorij. Na mjesečnoj razini također zabilježen je pad promatranih cijena za 0,3%...

Promatrano prema GIG-u godišnji rast cijena proizvoda proizvedenih i prodanih na domaćem tržištu predvođen je prvenstveno višim cijenama energije (3,1%) dok je blagi rast cijena zabilježen i u kategoriji netrajni proizvodi za široku potrošnju (0,7%). Istovremeno su stagnaciju na godišnjoj razini zabilježile cijene kapitalnih proizvoda dok je pad proizvođačkih cijena zabilježen u kategoriji intermedijarnih proizvoda (-0,8%) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (-0,2%). Isključimo li iz ukupne industrije na domaćem tržištu komponentu energije, cijene su na godišnjoj razini u ožujku zabilježile rast od 0,1% dok su u odnosu na prethodni mjesec stagnirale.

Prema NKD-u više cijene na domaćem tržištu na godišnjoj razini zabilježene su samo u kategoriji prerađivačke industrije (3,9%) dok je u kategorijama rudarstvu i vađenju, i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen pad od 13,9% odnosno 5,1%. U kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije zabilježena je stagnacija promatranih cijena. Promatramo li kategorije unutar prerađivačke industrije uvjerljivo najsnažniji predvodnik rasta proizvođačkih cijena na domaćem tržištu je proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda uz godišnji rast cijena za 26,1%.

"Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskih robnim tržištima (prije svega sirove nafte i hrane) prelijeva se i na domaće cijene koje se, u skladu s našim očekivanjima, vraćaju k pozitivnim vrijednostima. Prema našim očekivanjima, i tijekom nadolazećih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena. Uz projicirani lagani rast cijena nafte na svjetskim tržištima te postupni oporavak potražnje očekujemo da bi prosječan rast proizvođačkih cijena u ovoj godini mogao biti na razini od 1,5%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram