Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2017

Promocija hrvatske turističke ponude u Italiji

Ministar turizma Gari Cappelli danas u Italiji boravi na jednom od najznačajnijih svjetskih turističkih sajmova BIT u Milanu na kojem se predstavlja i turistička ponuda RH. Sajam BIT održava se u Milanu od 1980. godine, te je najpoznatiji sajam u Italiji. Ove godine održava se od 02. do 04. travnja, a na njemu sudjeluje preko 2 tisuće tvrtki s područja turizma te se očekuje oko 60 tisuća posjetitelja...

Prilikom obilaska sajma ministar Cappelli susreo se s predstavnicima niza turoperatora i avioprijevoznika. Tako se susreo s predstavnicima Solo Croazia, turoperatorom iz Milana specijaliziranim isključivo za Hrvatsku, a koji već 20 godina nudi brojne hrvatske destinacije talijanskim turistima. Susreo se i s predstavnicima Novasola, turoperatora specijaliziranog za privatni smještaj koji u ponudi ima Istru, Kvarner i Dalmaciju te kojima je Hrvatska jedno od najboljih tržišta. Nadalje, ministar se sastao s predstavnicima Gomo Viaggi, turoperatora koji je zajedno s agencijom Mondo Viaggi od 2003. godine uveo liniju katamarana koja povezuje talijansku s hrvatskom obalom Jadrana. Katamaran polazi iz gradova Pesaro i Cesenatico, a destinacije su Mali Lošinj, Rab, Novalja i Rovinj. U 2017. godini imaju namjeru povećati broj putnika, te su stoga skoro udvostručili broj putovanja te razmišljaju i o proširenju ponude za destinacije u Dalmaciji.

Osim toga, ministar se danas sastao i s predstavnicima turoperatora Scuola ZOO, Viaggi di Mariana te Kompas Italia. Turoperator Scuola ZOO specijaliziran je isključivo za mlade te imaju Hrvatsku u programu od 2011. godine. Uz Novalju zainteresirani su i za nove destinacije u Hrvatskoj u 2017. godini. Turoperator Viaggi di Mariana osim programa za ljeto (obitelji i mladi), specijaliziran je i nudi kulturne programe, city break, te novogodišnje programe. Posebno su im perspektivne regije Zadar, Split, Dubrovnik i Zagreb kao i kontinentalni turizam, a cilj im je obogatiti dosadašnje programe i pojačati prodaju u predsezoni i u visokoj sezoni te predstaviti Hrvatsku kao idealnu destinaciju. Svake godine uvode sve više charter letova na relaciji iz Catanije za Split i Zagreb, a u planu im je i otvorenje linije za Pula. Turoperator Kompas specijaliziran je za organiziranje putovanja kako individualnih, tako i za grupe. Organiziraju putovanja s raznovrsnim tematikama: od kulture, obrazovanja, preko sporta, enogastronomskih, te vjerskih putovanja, a kao novost uveli su i krstarenja Jadranom.

Ministar se također sastao i s predstavnicima avioprijevoznika Vueling i Volotea. Španjolski low cost avioprijevoznik Vueling leti u više od 100 destinacija u Europi, sjevernoj Africi i Bliskom Istoku. Trenutno imaju linije iz Rima za Zadar, Split i Dubrovnik te iz Firence za Split, a u planu im je daljnje povećanje letova u Hrvatsku iz Italije. Razmišljaju i o uvođenju cjelogodišnje linije za Dubrovnik. Low cost avioprijevoznik Volotea trenutno nudi sezonske linije za Hrvatsku iz Venecije za Dubrovnik i Split (od travnja do početka studenog). Riječ je o tvrtki koja ima letove u 79 gradova koji se nalaze u 16 zemalja, a plan im je u ovoj i narednim godinama nastaviti povećavati broj letova iz svih svojih destinacija.

„Tržište Italije jedno je od naših najvažnijih tržišta i zato mi je posebno drago što postoji sve veći interes i turoperatora i avioprijevoznika za proširenje ponuda i uvođenja novih linija za Hrvatsku. Kako bismo dali dodatnu inicijativu za još bolju povezanost Italije s našim destinacijama radimo na pojednostavljivanju udruženog oglašavanja u kampanjama javnog i privatnog sektora. Time želimo omogućiti i privlačenje većeg broja gostiju tijekom pred i posezone što je iznimno bitno za povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma“, istaknuo je ministar Cappelli osvrnuvši se na sastanke s predstavnicima turoperatora i avioprijevoznika.

Osim toga ministar Cappelli sastao se i s predstavnicima organizatora novog sajma Inter Care Milan, sajma zdravstvenog i medicinskog turizma koji će se održati u svibnju ove godine. Na sajmu se očekuju nastupi TZ Zagreba, TZ Primorsko-goranske županije te prezentacija ponude zdravstvenog turizma Hrvatske koju će prezentirati predstavnici Hrvatske turističke zajednice.

„Za konkurentnost hrvatskog turizma od iznimne važnosti je produljenje sezone, a u tome možemo napraviti značajan iskorak razvojem zdravstvenog turizma. Osim dentalnog turizma za koji postoji sve veći interes stranih gostiju, moramo raditi i na razvoju drugih ponuda zdravstvenog i medicinskog turizma. Upravo zato smo u program rada stavili plan za zdravstveni turizam gdje ćemo preko Hrvatske turističke zajednice dodatan promotivni fokus staviti na zdravstveni turizam„, istaknuo je ministar Cappelli.

U nastavku dana, ministar Cappelli će se sastati s članicom Upravnog odbora Gospodarske komore Milano (Giunte) gđom. Federicom Ortalli i glavnim direktorom agencije PROMOS - specijalizirane agencije za međunarodne aktivnosti Gospodarske komore u Milanu, g. Federicom Maria Bega s kojima će razgovarati o aktualnim trendovima u turizmu kao i dosadašnjoj suradnji dviju zemalja. Nadalje, ministar će u sklopu boravka u Milanu povodom održavanja sajma BIT sudjelovati i na prezentaciji Klastera Slavonije u organizaciji Klastera Slavonije i predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu.

Tržište Italije jedno je od najvažnijih emitivnih tržišta za turizam Hrvatske te su turisti iz Italije četvrti najbrojniji gosti u našoj zemlji. Prošle godine iz Italije je ostvareno 1,1 milijun dolazaka (+1 posto) i 5,3 milijuna noćenja (+3 posto), što u ukupno ostvarenim noćenjima predstavlja udio od oko 6 posto. Gosti iz Italije najviše su noćenja ostvarili u Istri i na Kvarneru, a zatim Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji. Među najposjećenijim destinacijama prošle godine bili su Rovinj, Medulin, Mali Lošinj, Poreč i Umag, a gosti iz Italije najviše noćenja ostvarili su u objektima u domaćinstvu (38 posto), a zatim u kampovima (25 posto) te hotelima (24 posto).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram