Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2017

Može li Srbija postati kineska "ulaznica" za Europu?

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić stigao je u dvodnevni posjet Kini. To za Peking nije samo mala bilješka na margini, što se vidi po tome što su mu crveni tepih prostrli i predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang, ali i predsjednik Nacionalnog kongresa, Zhang Dejiang...

Trijumvirat političke moći u Kini odvojio je vrijeme za srpskog predsjednika. Nikolić će čak biti proglašen za počasnog građanina Pekinga. Ta formalnost pokazuje koliko ozbiljno Peking shvaća bilateralni odnos. Nikolić ne samo da će vidjeti kineski politički vrh, već će biti „opskrbljen" i kontaktima s firmama – na primjer s Huaweijem, koncernom za komunikacijsku tehnologiju, čiji su menadžeri bacili oko na srpsko tržište.

Prošli mjesec je jedna kineska firma počela s gradnjom dionice autoputa E-763 između Surčina i Obrenovca. Predsjednik Kine je prošlo ljeto bio u Srbiji kako bi potpisao ugovor. Početkom ožujka je obznanjeno da je prodaja jednog rudnika bakra kao i RTB Bor jednoj kineskoj firmi praktički gotova stvar. Gradnja jednog industrijskog parka pod vodstvom korporacije CRBC već je počela.

Interes Kine za infrastrukturne projekte u Srbiji je veliko. Za autoput oko Beograda su baš prije nekoliko dana kineski investitori obećali više od 200 milijuna eura. Još nije jasno da li će Kinezi graditi planiranu željezničku trasu između Beograda i Budimpešte. Prvobitno je posao dodijeljen kineskoj korporaciji CRBC, ali EU je najavio da će ispitati dodjelu projekta u Mađarskoj, jer tamo nije bilo javnog natječaja, koji predviđaju smjernice EU-a za takve projekte. To je jedina „točka presjeka" gdje se i Bruxelles može umiješati: transeuropski projekti. Srbija, obzirom da nije članica, i dalje može djelovati mimo ekonomskih regulativa Unije.

Da je drugačije, Bruxelles bi već nešto poduzeo protiv pojednostavljenja viznih odredbi oko kojih se ova balkanska država prošle godine dogovorila s Kinom. Građani obje zemlje sada za boravak kraći od 30 dana ne moraju tražiti vize. O tome Nijemci sanjaju! Sada se Srbija nada malom turističkom boomu. Na godišnjem Sajmu turizma održanom u veljači, prvi put je službeno sudjelovala i Kina.

Srbija još nije jedna od glavnih turističkih destinacija za Kineze, ali broj kineskih turista se povećava. 2016. ih je bilo 29% više nego 2015. 43.000 posjetitelja godišnje još ne čini stup privrede. Ali u usporedbi s 12.000 turista u 2011., to je početak s kojim se može biti zadovoljno. Vučić sada polaže nade u direktnu avionsku liniju Beograd-Peking. Za ovogodišnji sajam je prvi put osmišljena brošura s dvije turističke rute za Kineze. Jedna od njih ima naslov „Balkan bez granica". Ono što nekom zvuči kao miran godišnji odmor, za stratege u Bruxellesu je razlog da se zabrinu – jer nekako previše zvuči kao ulazak u Europu na mala vrata.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram