Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2017

Proizvođač legendarnih "gumenih" bombona otvara tvornicu u SAD-u

POVEZANE OBJAVE:

Guverner Scott Walker sa širokom smiješkom na licu drži u rukama dvije vrećice gumenih bombona. Očita je njegova radost zbog dolaska njemačkog proizvođača slatkiša Haribo u saveznu državu Wisconsin. Poslovni potez koncerna iz Bonna ovih je dana glavna vijest u mnogim američkim medijima. Naime, on u blizini Chicaga gradi svoju prvu tvornicu u SAD-u. Na zemljištu veličine 40 hektara nastat će moderni pogoni vrijedni 224 milijuna eura...

Haribo je još od 1982. godine prisutan na američkom tržištu i s vremenom je postao ozbiljna konkurencija domaćim proizvođačima poput Marsa, Mondeleza ili Hersheya. Kao i u drugim zemljama širom svijeta, krajnje su popularni zlatni medvjedići i gumeni štrumpfovi, ali i Twin Snakes - slatko-kiseli gumeni bomboni koji se proizvode samo za američko tržište i nije ih moguće kupiti nigdje drugdje.

"Haribo of America je proizvođač slatkiša koji na američkom tržištu ima najveći rast. Zato smo odlučili da ćemo od 2020. započeti proizvodnju u SAD-u", objašnjava šef Haribo grupe Guido Riegel. Firma bilježi odlične rezultate i to u doba kada prodaja slatkiša na američkom tržištu opada, prvenstveno zbog razvijanja svijesti o zdravoj prehrani.

Koncern iz Bonna će otvoriti 400 novih radnih mjesta u saveznoj državi Wisconsin, čiji su razvoj obilježili baš njemački doseljenici. No to, naravno, nije bio najvažniji kriterij za izbor lokacije. Lokalne vlasti su očito ponudile značajne porezne olakšice, a i brojne druge pogodnosti o kojima za sada nema konkretnih informacija.

Odluka njemačke tvrtke objavljena je upravo na početku mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa koji traži da se roba, koja se prodaje na američkom tržištu, i proizvodi u SAD-u. No to sigurno nije bilo odlučujuće za Haribo, budući da je tvrtka već godinama tražila pogodnu lokaciju za pokretanje proizvodnje. Od Trumpovih prijetnji povećanim davanjima za sve koji ne proizvode u SAD-u za Haribo je daleko važnija bila činjenica da njegovi proizvodi imaju ograničeni rok trajanja te da su troškovi transporta visoki. Inače, ova tvrtka već proizvodi u mnogim drugim zemljama poput Francuske, Španjolske, Austrije, Mađarske ili Turske.

Sve to, tvrdi koncern, ne ugrožava radna mjesta u njegovoj domovini. Upravo suprotno: koncern gradi svoju šestu tvornicu u Njemačkoj, u blizini Bonna, gdje je sjedište obiteljskog poduzeća koje je dobilo ime po svom osnivaču (HAns RIegel BOnn). Inače, Haribo je najveći proizvođač slatkiša u Europi, a i za SAD ima velike planove. "Planiramo izgraditi jednu od najvećih tvornica za proizvodnju slatkiša", objavio je Wes Saber iz tvrtke kćeri Haribo of America.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram