Zatvori
Poslovni Puls
16/03/2017

Veliki povratak ruskih turista na hrvatsku obalu?

Tijekom drugog dana službenog boravka u Rusiji, ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na sastanku Udruženja hrvatskih putničkih agencija i ruskih putničkih agencija (ATOR), a u nastavku dana, ministar se sastao sa zamjenicom ruskog ministra kulture, zaduženom za turizam Allom Manilovom...

Ministar je na sastancima prezentirao aktualno stanje turizma Hrvatske u 2017. godini, uz naglasak na zdravstveni turizam i investicije u turistički sektor, odnosno otvaranje 50-ak novih i novo obnovljenih hotela koji će doprinijeti dodatnom jačanju ponude i usluge jer je uglavnom riječ o hotelima visoke kvalitete.

Na sastanku s turoperatorima s ruske strane sudjelovala je direktorica udruženja turističkih agencija i turoperatora – ATOR, Maja Lomidze te predstavnici TUI Rusija, Corala, Paksa i Ruskog Expressa, koji su ministru pojedinačno predstavili stanje bukinga i interes za Hrvatskom za 2017. godinu. Većina turoperatora bilježi rast ranog bukinga od 20 do 35 posto za Hrvatsku te su pohvalili odličnu suradnju s predstavništvom HTZ u Moskvi. Također su istaknuli kao jednu od konkurentskih prednosti Hrvatske sigurnost destinacije. Ministar Cappelli izvijestio je predstavnike turoperatora o novim investicijama u hrvatskom turizmu, naglasivši kako je u posebnom fokusu razvoj cjelogodišnjeg turizma te kako će se jača potpora davati turoperatorima koji dovode goste i izvan ljetnih mjeseci. „Hrvatska će ove godine u turizam investirati nešto više od 800 milijuna eura, što će pridonijeti dodatnom rastu kvalitete ponude i usluge u turizmu, a posebno nam je važan zdravstvenog turizma koji ima veliki potencijal te je zanimljiv turistima iz Rusije, ali i razvoj ostalih turističkih proizvoda dostupnih tijekom cijele godine. Trebamo snažnije pozicionirati i zračne luke kao što su primjerice Rijeka i Zadar jer su to područja gdje imamo prostora za rast ruskih turista“, istaknuo je ministar.

U skladu s navedenim, nakon što je u 2016. godini zaustavljen snažan pad prometa iz Rusije, koji je otpočeo s 2013. godinom, izgledno je kako prodaja (i potražnja) za Hrvatsku ponovno kreće uzlaznim trendom. Naravno, generalni oporavak potražnje s ruskog tržišta ovisit će o većem broju čimbenika, koji su tijekom nekoliko prošlih godina u velikoj mjeri odredili volumene ukupnog outgoinga iz Rusije, ne samo prema Hrvatskoj, već i drugim inozemnim turističkim destinacijama.

Na sastanku u Ministarstvu kulture razgovaralo se o zajedničkim aktivnostima s ciljem dodatnog jačanja turističkog prometa iz Rusije. Ministar Cappelli je predstavio glavne aktivnosti i aktualno stanje turizma Hrvatske, uz naglasak na zdravstveni turizam te izrazio želju za dodanim jačanjem turističkog prometa iz Rusije, ali i realizacijom zajedničkih projekata vezanih uz turističku suradnju. Razgovaralo se i o važnosti povezivanja kulture i turizma jer je riječ o segmentima koji se nadopunjavaju i potiču na međusobni razvoj. Razgovaralo se također i o mogućnostima održavanja Godine hrvatske kulture i turizma u Rusiji 2020. godine.

„Rusija je važno emitivno tržište za Hrvatsku. Shvaćajući potencijal ruskih turista, svakako nam je vrlo važno da nastavimo dobru turističku suradnju, ali da isto tako pokrenemo realizaciju nekih zajedničkih projekata. Posebno zanimljivo bilo bi nam održavanje Godine ili dana hrvatskog turizma u Rusiji jer bi na taj način dobili priliku predstaviti sve što naša prekrasna zemlja ima i može ponuditi gostima tijekom cijele godine. Posebno bih ovdje istaknuo ponudu zdravstvenog, nautičkog i kulturnog turizma koji su vrlo traženi i zanimljivi među ruskim turistima, a u čijem segmentu Hrvatska zaista može mnogo toga ponuditi, posebice u periodu pred i posezone“, istaknuo je ministar.

Zamjenica ministra Manillova istaknula je tom prilikom kako je Hrvatska zaista zanimljiva destinacija među Rusima, ali da isto tako imamo sve preduvjete za realizaciju još boljih rezultata s ruskog tržišta.

„Hrvatska za Ruse predstavlja prijateljsku destinaciju, a posebno nam je važna činjenica da je riječ o istoj slavenskoj kulturi. Ruskim turistima posebno je zanimljiv zdravstveni i kulturni turizam, a veliku ulogu ima gostoprimstvo i ponuda na ruskom jeziku“, istaknula je Manillova.

Na kraju sastanka, ministar Cappelli uputio je poziv ruskom Ministarstvu kulture na prvi sastanak Radne skupine za turizam, planiran za svibanj ove godine u Zagrebu, koja djeluje u okviru Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju.

Turisti iz Rusije ostvarili su u 2016. godini 119,7 tisuća dolazaka (+7%) i 879,1 tisuća noćenja, što je na razini rezultata u 2015. Najviše noćenja ruski turisti ostvaruju u hotelima i objektima u domaćinstvu. Najposjećenije županije su Istarska (328,7 tisuća), Splitsko-dalmatinska (192 tisuće) i Primorsko-goranska županija (102 tisuće), odnosno po gradovima - Poreč, Umag, Dubrovnik, Rovinj i Opatija.

Sajam MITT je vodeći i najveći turistički sajam u Rusiji, koji se održava od 1994. godine. Prošle je godine na sajmu sudjelovalo dvije tisuće izlagača iz gotovo 200 zemalja svijeta te ga je posjetilo 28 tisuća ljudi. Ove godine sajam se održava od 14. do 16. ožujka, a zemlja partner je Španjolska.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram