Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2017

Nova kineska ekonomija: Sve se vrti oko žena

U srijedu, na Međunarodni dan žena, robne kuće, trgovački centri i internetski dućani u Kini željeli su privući što veći broj žena kako bi kupile razne darove, odjeću i kozmetiku...

Potrošačice su posljednjih godina postale glavni pokretači i konzumenti u kineskom gospodarstvu. Prema podacima Guotai Junan Securities, potrošnja koju generiraju žene u Kini dosegla je 2,5 trilijuna yuana (otprilike 362 bilijuna američkih dolara) u 2015. godini, te se očekuje da će do 2019. godine doseći 4,5 trilijuna yuana.

Kao nova riječ 2017. godine u Kini se pojavio izraz "ženkonomija". Ta riječ se referira na novu ekonomiju koja je rezultat sve većeg broja žena potrošača.

U posljednjih je deset godina ženkonomija odigrala važnu ulogu u jačanju potrošnje u Kini u sektorima poput internetske trgovine, turizma, medicinske kozmetologije, kao i strukovnog obrazovanja.

"Dan kraljica" i "Dan djevojčica" su termini koje su netom prije Međunarodnog dana žena skovale internetske trgovine u Kini.

Prema Amazon.cn-u, broj novih kozmetičkih marki koje su sudjelovale u ovogodišnjim promocijama se udvostručio u odnosu na prošlu godinu. Tijekom istog perioda se također gotovo udvostručio broj međunarodnih kozmetičkih marki.

"Jačanjem kupovne moći žena i jačanjem potražnje i potrošnje, žene sve više pažnje obraćaju na kvalitetu i marku proizvoda," piše u izvještaju kojeg je izradio Amazon.cn. "Međunarodni brendovi se također nadaju da će iskoristiti što više poslovnih mogućnosti koje pruža ženkonomija Kine nudeći kvalitetne proizvode po razumnoj cijeni, kao i izvrsnu uslugu i potrošačko iskustvo."

Procjenjuje se da će tržište kozmetike u Kini u 2018. godini premašiti 800 bilijuna yuana, što uključuje 350 bilijuna yuana dobiti koja će doći od internetske prodaje. Što se tiče modne industrije, očekuje se da će ona dostići tri milijuna yuana do 2017. godine, sudeći prema podacima internetske konzultantske tvrtke iResearch.

Što se ugostiteljstva tiče, u anketi koju je proveo iResearch više od 90 posto sudionica odgovorilo je da ručak ili večeru konzumira vani barem jednom mjesečno, a 35 posto dva ili tri puta mjesečno. Otprilike 75 posto žena konzumira alkohol, te se ispijanje vina smatra životnim stilom.

Podaci također pokazuju da su žene pokretačka sila kineskog tržišta turizma.

Prema podacima koje je iznijela Lvmama.com, internetska turistička agencija, broj kineskih turista koji putuju van Kine tijekom prošlogodišnjih božićnih i novogodišnjih praznika je narastao za 75 posto, a više od 70 posto turista činile su žene.

Potrošačice također značaj pridaju i iskustvu letenja. Tako su žene činile 45 posto ukupnog broja putnika u poslovnoj i prvoj klasi u 2016. godini, što je godišnji rast od četiri posto.

Industrija medicinske kozmetologije u Kini je 2015. godine iznosila 55 bilijuna yuana, a očekuje se da će do 2019. narasti na 1 trilijun yuana, čime će Kina prestići Brazil i postati drugo najveće tržište medicinske kozmetologije na svijetu, sudeći prema podacima kineskog Državnog zavoda za statistiku.

Potrošači između 18 i 40 godina su najveća grupa potrošača, a 90 posto njih čine žene.

Analitičari tvrde da je potrošnja koju generiraju žene od izrazitog značaja za inovacije u industriji.

Hotel Jinjiang u Šangaju, jedan od najvećih lanaca hotela u Kini, u 2017. godini u ponudu je dodao nepušačke sobe, koje su popularne među ženama.

Grad je potom 1. ožujka donio zabranu o pušenju unutar hotela, restorana, zabavnih objekata, kao i u javnom prijevozu.

"Ponuda nepušačkih soba u potpunosti nas je pripremila za strogu zabranu pušenja, koja je pokazala da poslovnu inovaciju potiče potrošnja koju generiraju žene," izjavio je zaposlenik lanca hotela. "Proizvodi i usluge koje kupuju žene ne bi trebale samo odgovarati na njihove potrebe, već i iskazati uvažavanje i razumijevanje za i prema ženama, čime se također i potiče rast ženkonomije."

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram