Zatvori
Foto: Mixed USA and China flag, three dimensional render, illustration
Poslovni Puls
15/02/2017

Ni Trump neće moći poremetiti duboke gospodarske veze SAD-a i Kine

Bilateralna trgovina i investicije i dalje su izvor stabilnosti za odnose Kine i SAD-a te im obje strane trebaju pridati veliku pozornost, sudeći prema riječima predsjednika Poslovnog vijeća SAD-a i Kine (USCBC) Johna Frisbiea u nedavnom intervjuu za novinsku agenciju Xinhua...

Bilateralna trgovina skočila je s 2,5 milijardi američkih dolara koliko je bilo 1979. na 519,6 milijardi dolara prošle godine, što je povećanje za 211 puta, sudeći prema podacima iz kineskog Ministarstva trgovine. Bilateralna ulaganja također su svjedočila značajnom rastu u posljednjih 38 godina. Do kraja 2016. putem bilateralnih ulaganja u SAD-u se 'nakupilo' više od 170 milijardi američkih dolara.

''Najviša razina komunikacije potrebna je za upravljanje velikim i složenim odnosima SAD-a i Kine,'' rekao je Frisbie.

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov američki kolega Donald Trump održali su u četvrtak dugotrajan i ''veoma srdačan'' telefonski razgovor koji je obilovao brojnim temama. Dvojica predsjednika su se tijekom njega složila da će dvije strane sudjelovati u raspravama o različitim pitanjima od zajedničkog interesa.

''Poslovno vijeće SAD-a i Kine zadovoljno je što su dvojica predsjednika telefonski razgovarala o nizu pitanja vezanih uz odnose dviju strana,'' istaknuo je Frisbie.

Ovaj telefonski razgovor je inače bio prvi takve vrste između čelnika dva najsnažnija svjetska gospodarstva od Trumpove inauguracije krajem siječnja.

Prema izvješću objavljenom od strane spomenutog vijeća, SAD očekuje da će do 2030. izvesti u Kinu robu u vrijednosti od 525 milijardi američkih dolara, s porastom ukupnog udjela u američkom izvozu na 10 posto sa sadašnjih 7,3 posto, što je odraz enormne veličine kineskog tržišta te bržeg rasta potrošača iz srednje klase.

Frisbie je na predstavljanju izvješća rekao kako negativan utjecaj trgovine s Kinom, o čemu se naširoko raspravljalo tijekom prošlogodišnje predsjedničke kampanje u SAD-u, nije uspio osigurati uravnoteženu procjenu koja uključuje pozitivan učinak poslovnog odnosa s Kinom.

''Odnos trgovine i investicija treba pažnju kako bi se osiguralo da oni ostanu izvor stabilnosti za cjelokupan odnos,'' rekao Frisbie za novinsku agenciju Xinhua.

Izvješće USCBC-a pokazalo je kako trgovinski odnos dviju spomenutih sila zapravo podržava otprilike 2,6 milijuna radnih mjesta u SAD-u i to u širokom rasponu industrije, uključujući i radna mjesta koje su kineske tvrtke otvorile u SAD-u.

S obzirom na to da će broj kineskih potrošača iz srednje klase nastaviti ubrzano rasti u sljedećih deset godina, odnosno njihov broj će premašiti cijelu američku populaciju do 2026., američkim tvrtkama se otvaraju značajne mogućnosti za iskorištavanje baze novih i ''unosnih'' kupaca što će, sudeći prema izvještaju, dodatno potaknuti zapošljavanje i gospodarski rast.

Američke tvrtke se nadaju kako će Kina krenuti naprijed s reformama i otvaranjem što će, prema mišljenju Johna Frisbiea, stvoriti pozitivan zamah za obje strane.

Unatoč usporavanju kineskog gospodarskog rasta i mnogo oštrijoj konkurenciji kineskih tvrtki, 90 posto američkih koje posluju u Kini i dalje su isplative, a 72 posto njih su optimistične glede svojih poslovnih izgleda u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, sudeći prema zasebnoj anketi USCBC-a.

Većina američkih tvrtki i dalje vidi Kinu kao svoje prioritetno tržište, a očekuje se kako Kina i SAD mogu postići visoki standard bilateralnih investicijskih sporazuma za rješavanje problema poslovnih zajednica s obje strane, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram