Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2017

Novotny: Agrokor je strateška kompanija i građani to moraju razumjeti

Iako je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov na tradicionalnom susretu s novinarima rekao da razumije obveze Hrvatske kao članice Europske unije i NATO-a, poslao je i poruku da želi veću gospodarsku suradnju s hrvatskim tvrtkama, unatoč postojećim sankcijama. U tom svjetlu političkih odnosa uvjetuje i daljnji financijski odnos Agrokora i ruske Sberbanke...

U Rusiji je aktivno samo desetak hrvatskih tvrtki, žali se ruski veleposlanik u Hrvatskoj. Smeta mu što među njima nije i Agrokor, pa bi to moglo utjecati i na buduće refinanciranje duga koji Agrokor ima u Sberbanci.

"Ne mogu reći da Agrokor aktivno surađuje s Rusijom. Ne poznajem ni vlasnika Agrokora. Vjerojatno smatra da se i ne treba susresti s veleposlanikom pa će, u skladu s tim, biti i posljedica", kazao je Anvar Azimov.

Upletanje politike u odluke ruskih banaka ne bi bilo veliko iznenađenje. Sberbanka je u vlasništvu Narodne banke Rusije pa tako i pod izravnim utjecajem političkih odluka. Hrvatska diplomacija neće ostati po strani.

"Sasvim sigurno da ćemo se znati postaviti i oko toga, mi imamo jedan otvoren dijalog, imat ćemo razgovore i s ministrom Lavrovom", poručuje ministar Davor Stier, a prenosi HRT.

Ruska država, preko Sberbanke i VTB-a, drži oko milijardu eura, odnosno jednu trećinu Agrokorova duga. Pozornost javnosti privuklo je i nedavno Agrokorovo otkazivanje sindiciranog zajma pa je cijena obveznica na sekundarnom tržištu pala za 25 posto.

"Agrokor će se sigurno, on je velika kompanija, morati restrukturirati i vrlo vjerojatno će banke pomoći u tom restrukturiranju. I bez ruskih banaka Agrokor će naći rješenje, ja sam u to uvjeren, ali bih rekao da je u svakom slučaju potrebno da i domaća javnost razumije, a i Vlada, da je Agrokor strateško poduzeće", smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Rješenje za refinanciranje duga od 600 milijuna eura Agrokor mora naći do svibnja iduće godine, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram