Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2017

Hoće li Trump Ameriku i ostatak svijeta baciti u duboku recesiju?

Nekoliko ekonomista, ujedno dobitnika Nobelove nagrade, u petak je izjavilo kako bi gospodarska politika novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla dovesti do duboke recesije tamošnjeg gospodarstva, kako su izvijestili mediji...

Trumpovi planovi za velika smanjenja poreza i povećanje izdataka predstavljaju opasnost.

"To bi moglo dovesti do velikog rasta javnog duga te na kraju izazvati ozbiljan gubitak povjerenja i duboku recesiju," prenio je Bloomberg riječi profesora Sveučilišta Columbia Edmunda Phelpsa.

Na godišnjem sastanku American Economic Associationa, održanog u Chicagu, Phelps je također kritizirao Trumpovo izdvajanje pojedinih tvrtki govoreći kako takve smetnje mogu spriječiti pridošlice od ulaska na tržišta i donošenje sa sobom prijeko potrebnih inovacija.

''Dok su ostali predsjednici u prošlosti pokrenuli velike proračunske deficite, oni su ovisili o stranoj kupnji američkog duga kako bi to proveli. Sada kada Trump prijeti ponovnim pregovorima oko trgovinskih sporazuma SAD i pomakom na politiku "America First", spremnost stranaca da kupuju američke državne vrijednosnice ne može se uzeti zdravo za gotovo,'' kako je istaknuo Roger Myerson sa Sveučilišta u Chicagu.

"Postoji široki konsenzus da vrsta mjera, koju je naš novoizabrani predsjednik predložio, u pravilu neće djelovati," rekao je profesor sa Sveučilišta Columbia Joseph Stiglitz.

Američka interakcija s drugim zemljama se prema njegovim riječima mora temeljiti na povjerenju koje je narušeno.

Trump, nakon što 20. siječnja stupi na dužnost, planira smanjiti porez na korporacije i pojedince te ulagati u infrastrukturu kako bi poboljšao američko gospodarstvo. Detalji vezanih mjera i dalje nisu poznati.

Sudeći prema procjeni Odbora za odgovoran federalni proračun, nestranačkog think tanka, na dan Trumpova preuzimanja dužnost, javni dug će biti na rekordnim razinama od razdoblja nakon Drugoga svjetskog rata s rekordnih 77 posto bruto domaćeg proizvoda te se predviđa da će se gotovo udvostručiti do 2050.

Deficit od gotovo 600 milijardi američkih dolara će narasti na 800 milijardi dolara u posljednjoj fiskalnoj godini Trumpova prvog mandata te će prelaziti jedan trilijun dolara do kraja mogućeg drugog mandata, kako je objavio navedeni odbor.

Izvor: CRI

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram