Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2016

Kina počinje kažnjavati zagađivanje okoliša

Kina jača svoju antizagađivačku politiku, ciljajući poduzeća i javne institucije koje otpuštaju popisane zagađivače izravno u okoliš. Novi Zakon o ekološkom porezu odobren je na sastanku Stalnog Komiteta Nacionalne narodne skupštine koja je zaključena u nedjelju navečer...

Stroža politika "zagađivači plaćaju" stupit će na snagu 1. siječnja 2018.

Kina naplaćuje "naknadu za otpuštanje zagađivača" od 1979., sudeći po riječima Wanga Jinfana, direktora odjela za poreznu politiku Ministarstva financija, na sastanku na kojem je ukratko opisan novi zakon.

U 2015., naplaćeno je 17.3 milijarde juana (oko 2,5 milijarde dolara) od otprilike 280 000 tvrtki, no neke lokalne vlade iskorištavaju rupe i izdvajaju poduzeća koja na drugi način u velikoj mjeri doprinose fiskalnim prihodima. Dugi niz godina su regulatori predlagali zamjenu sustava naknadi sa zakonom.

"Novi zakon će smanjiti vladino uplitanje," dodao je Wang, govoreći kako će također unaprijediti svijest o zaštiti okoliša, prisiljavajući tvrtke na nadograđenje tehnologije i prijelaz na čišću proizvodnju.

U sklopu novog zakona, tvrtke će plaćati porez od 350 do 11 200 juana mjesečno ubog buke, sukladnu nivou decibela koje proizvode. Također je postavilo stopu od 1,2 juana na utvrđene količine zagađivača. 1,4 jana za zagađivače vode i raspon od pet do tisuću juana za svaku tonu čvrstog otpada,prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram