Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2016

Hrvatska među rijetkim EU zemljama s padom cijene rada

Cijena rada porasla je u 19 zemalja eurozone i cijeloj Europskoj uniji između srpnja i rujna, pokazali su sulužbeni podaci u ponedjeljak...

Cijena rada po satu povećala se 1.5% i 1.9% u odnosu na prošlu godinu u trećoj četvrtini u eurozoni, odnosno u Europskoj uniji, što je više nego u prethodnoj četvrtini, prema objavi statističkog ureda EU-a Eurostata.

Dvije glavne sastavnice cijene rada su dohoci i plaće, te troškovi izvan dohodaka i plaća. U eurozoni, dohoci i plaće po satu su narasle 1.6%, a troškovi van njih za 1.2% u trećoj četvrtini, rekli su iz Eurostata.

U Europskoj uniji koju čini 28 zemalja dohoci i plaće su porasli 2%, a troškovi van njih 1.5%.

Postoje velike razlike među zemljama članicama.

Rumunjska je zabilježila najveće povećanje na godišnjoj razini, čak 14.7%, a slijedi je Češka s 9%, dok su padovi zabilježeni u Hrvatskoj, Malti i Italiji.

Očitavanja su kratkoročni indikatori koji prikazuju razvoj cijene rada po satu koju plaćaju poslodavci, izraženi nominalno bez prilagodbe za razvoj cijena, istaknuo je Eurostat, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram