Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2016

Rusija korača prema samodostatnosti u proizvodnji hrane

Rusija će za sedam godina moći postići potpunu samodostatnost u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, uz iznimku egzotičnih proizvoda, rekao je ministar poljoprivrede Ruske Federacije Aleksandar Tkačov tijekom "vremena za pitanja" u Državnoj Dumi. Detaljno je govorio o uspjesima agroindustrijskog kompleksa i planovima za izvoz...

"Siguran sam da ćemo u perspektivi narednih 7 godina doći do potpune samodostatnosti, uz iznimku tropskog voća koje kod nas ne raste", rekao je ministar.

"Naravno, nećemo vratiti sva izgubljena poljoprivredna zemljišta, no siguran sam da možemo vratiti 10-12 milijuna hektara u obradu. Zadatak vraćanja u promet poljoprivrednih zemljišta je prioritet", rekao je ministar. Tkačov je priopćio da je prinos žitarica dostigao oko 117 milijuna tona, što je apsolutni rekord u suvremenoj Rusiji. "Više smo prikupljali samo daleke 1978. godine, kada je prikupljeno 127 milijuna tona", rekao je. Da danas imamo tolike površine na kojima su zasijane žitarice kao tada - 78 milijuna hektara (a ne 47, kao danas), prinos bi iznosio 200 milijuna tona žitarica, smatra Tkačov.

Od ukupnog prinosa 72 milijuna tona otpada na pšenicu, što je također apsolutni rekord. "Mi smo u potpunosti samodostatni u proizvodnji kvalitetne pšenice, zadržali smo svjetsko vodstvo u izvozu pšenice", dodao je Tkačov.

Izvoz žitarica iz Rusije u tekućoj poljoprivrednoj godini iznosit će 35 milijuna tona.

Što se tiče mesa, Rusija bi u 2020. godini mogla povećati izvoz mesa do milijun tona. Kako bi se to ostvarilo, treba i dalje za rusko meso "otkrivati" azijska tržišta, tržišta zemalja Perzijskog zaljeva i drugih regija.

Značajan potencijal u supstituciji uvoza ima i mliječna industrija. "Za prijelaz na potpunu samodostatnost u proizvodnji mlijeka potrebno je povećati proizvodnju mlijeka do 5-7 milijuna tona. To znači da do 2020. godine trebamo izgraditi više od 800 mliječnih farmi - 160 farmi godišnje", rekao je Tkačov. Zasad tempo rasta proizvodnje mlijeka u poljoprivrednim poduzećima i na farmama ostaje na razini od 3 posto. Prema riječima ruskog ministra poljoprivrede, za 9 mjeseci ove godine Rusija je izvezla 150 tisuća tona mesa, što je za 60 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Proizvodnja svinjetine u ovoj će godini porasti za 10 posto - na 4,4 milijuna tona, peradi za 3 posto - na 6,3 milijuna tona, a proizvodnja govedine će iznositi 2,9 milijuna tona, što odgovara pokazateljima iz prošle godine.

Kako bi se situacija poboljšala, ministarstvo planira povećati potporu za poljoprivrednike koji se bave mesnim i mliječnim govedarstvom. Planiraju se provesti i intervencije za mliječne proizvode i osigurati zaštita domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije od strane proizvođača krivotvorina.

Za supstituciju uvoza do 2020. godine također će biti potrebno osigurati 72 tisuće hektara vrtova ili 14 tisuća hektara godišnje. "To znači da moramo osigurati 300 vrtova godišnje", pojasnio je ministar. Govorio je i o drugim perspektivnim poljoprivrednim proizvodima. Prema njegovim riječima, Rusija će ove godine povećati proizvodnju stakleničkog povrća za 25 posto, na 840 tisuća tona godišnje. Za četiri godine proizvodnja je već narasla za pola. "No još smo daleko od osiguravanja potpune samodostatnosti u proizvodnji, u narednih pet godina potrebno je svake godine uvoditi otprilike po 400 hektara - otprilike 80 staklenika godišnje. Ukupno trebamo izgraditi 400 staklenika ukupne površine 2 tisuće hektara", rekao je.

Govoreći o razvoju vinogradarstva, ministar je rekao da je do 2020. godine potrebno osigurati 50 tisuća hektara novih vinograda, odnosno ne manje od 10 tisuća hektara godišnje, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram