Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2016

Poslodavci umjereno optimistični za 2017. godinu

Na tradicionalnom predblagdanskom okupljanju članova Hrvatske udruge poslodavaca istaknuto je da optimizam poduzetnika raste, ali je istodobno Vladi upućen poziv da iskoristi aktualne povoljne okolnosti za provođenje širih reformi i mjera koje će osigurati održivost i veće stope gospodarskog rasta...

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kazala je kako rast BDP-a osam kvartala zaredom s pravom unosi optimizam i među poslodavce i među građane, no poduzetnici su i dalje oprezni jer sljedeća godina donosi brojne izazove na koje Vlada tek treba ponuditi prave odgovore.

„Vladinu najavu rasta BDP-a iznad 3% za sljedeću godinu pozdravljamo, ali nas brine što se ona dobrim dijelom temelji na očekivanom rastu potrošnje. Osim toga, ne možemo biti zadovoljni što se već s prvim slabim rastom odustaje od snažnije fiskalne konsolidacije kroz smanjivanje proračunskih rashoda. Oni će, nažalost, opet rasti. Gomila problema o kojima pričamo već više od desetljeća postojano stoji i čeka da se netko prihvati njihovog rješavanja. Ako želimo napredovati i maknuti se sa ekonmskog dna Europske unije onda probleme treba rješavati, a ne i dalje od njih okretati glavu. Vlada je u mandat ušla s poreznom reformom, no kao što jedna lasta ne čini proljeće tako ni jedna reforma ne donosi bitne promjene. Dosadašnje Vlade reformama se nisu htjele baviti već su tražile i birale neki lakši put. Zato smo tu gdje jesmo -nema te ljestvice koja po bilo kojim kriterijima mjeri i uspoređuje uspješnost zemalja, a na kojoj smo dobro plasirani. Stoga s nestrpljenjem čekamo Vladine konkretne korake koji će voditi daljnjem rasterećenju gospodarstva i stvaranju okruženja koje potiče poduzetničku inicijativu i ulazak u investicije“, poručila je Gordana Deranja.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić predstavio je i nove rezultate HUP skora prema kojima je Hrvatska svoju poziciju u odnosu na druge tranzicijske zemlje, članice Europske unije, poboljšala za samo jedan jedini bod.

„Hrvatski je skor 34 od mogućih 100. Istodobno Rumunjski je 50, Bugarski 51, Slovenski 59, Estonski 68, a Litavski 69. Takvim rezultatom nitko ne može biti zadovoljan. On najbolje pokazuje kako nas sadašnji rast ne smije zavarati. Mi smo još jako daleko od zone sigurnosti i stabilnog, snažnijeg rasta kakav trebamo i kakav bismo željeli. Prave temelje za takav rast tek trebamo postaviti, a za to je potrebno mijenjati sadašnje stanje – kombinacijom manjih i većih reformi. Bez njih naša će se stagnacija i nazadovanje u odnosu na druge zemlje nastaviti“, upozorio je Davor Majetić.

HUP je predstavio i rezultate istraživanja provedenog među članovima različitih tijela HUP-a i njegovih industrijskih udruga o ocjeni gospodarskog stanja u 2016. te očekivanjima za 2017. Opće stanje u gospodarstvu u ovoj je godini među članovima HUP-a ocijenjeno prosječnom ocjenom od 2,46 na skali 1-5 što je najbolja ocjena općeg gospodarskog stanja u pet godina, od kada se provodi istraživanje. Najveći dio sugovornika, njih 47,1 posto, gospodarsko stanje u ovoj godini ocjenjuje kao "osrednje".

Što se tiče očekivanja za 2017. visokih 64 posto ispitanika kazalo je da očekuje malo bolje gospodarsko stanje u odnosu na ovu godinu. Najpozitivniji singnali u HUP-ovom istraživanju zabilježeni su u proizvodnom sektoru i poslovnim uslugama, trgovini i turizmu, među srednjim i većim poduzetnicima, te u dvije regije: sjevernojadranskoj i sjeverozapadnoj.

Vedrana Jelušić u ime EBRD-a i Bernard Jakelić u ime HUP-a izvjestili su o napretku zajedničkog projekta Inicijativa privatnog sektora za mlade. Riječ je o projektu kojim se povezuju institucije visokog obrazovanja i tvrtke kako bi se mladima tijekom studija omogućilo odrađivanje praksi i stjecanje praktičnih znanja i vještina koje im povećavaju izglede za zapošljavanje. U projekt najavljen u listopdau već se uključila 21 obrazovna institucija te 110 tvrtki. Zahvaljujući velikom odazivu tvrtki već je osigurano 500 mjesta za studentsku praksu, a očekuje se da će taj broj biti još i veći jer su prijave za tvrtke koje se žele uključiti u projekt još uvijek otvorene. Prve prakse počet će se odrađivati u veljači, a prije toga će biti organizirane edukacije za mentore kako bi se osigurala visoka razina korisnosti praksi i za studente i za poslodavce kroz implementaciju najboljih europskih iskustava, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram