Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2016

Nakon najniže cijene od veljače, zlato na putu oporavka vrijednosti

Snažan rast cijena u petak ipak nije uspio nadoknaditi ''minuse'' koje su plemeniti metali akumulirali tijekom proteklog tjedna, u kojem je zlato prvi puta nakon dugo vremena palo ispod vrijednosti od 1.200 dolara za uncu...

Ipak, značajan oporavak cijena zlata i srebra uspio je vratiti veći dio izgubljene vrijednosti, a taj rast nastavljen je i u ponedjeljak u jutarnjim satima. Tako je zlato uz prosječan porast od oko jedan posto stiglo do vrijednosti od 1.198 dolara za uncu i sasvim se približilo psihološkoj granici od 1.200 dolara za uncu, a srebro je uz rast od gotovo 3 posto uz cijenu od 16,94 dolara za uncu nadomak ''barijere'' na 17 dolara za uncu.

Prošlotjedni pad cijena plemenitih metala bio je prije svega uzrokovan rekordno snažnim dolarom, koji je dosegao svoju najvišu vrijednost u posljednjih 13 godina. I to se još dogodilo u tjednu koji je obilježen američkim nacionalnim praznikom, Danom zahvalnosti, i u kojem su aktivnosti na burzama znatno smanjene pa se i svaki snažniji "impuls" na tržištu drastično odražava na sveukupne vrijednosti.

Uz jak dolar, dodatna prepreka za rast cijena zlata je i očekivana, te sada već gotovo sigurna namjera Federalnih rezervi da povećaju referentne kamatne stope za američko gospodarstvo. To bi trebalo dodatno ojačati dolar, ali i povećati inflaciju – prva situacija kratkoročno bi mogla imati negativne posljedice na zlato, iako stručnjaci vjeruju da je ona već ukalkulirana u trenutačne tržišne vrijendosti.

No druga situacija dugoročno bi se mogla pokazati pozitivnom za plemenite metale, jer zlato je tisućama godina čuvar upravo protiv inflacije i ključni faktor očuvanja vrijednosti imovine u čitavom svijetu.

Kratkoročnu cijenu zlata mogla bi diktirati fizička potražnja, a posljednji dani donijeli su porast potražnje iz Indije i Kine, tradicionalno najvećih kupaca (fizičkog) zlata. Na europskom tržištu, trebat će pratiti odnose snažnog dolara i eura, jer bi daljnje slabljenje europske valute prema američkoj moglo donijeti i značajan rast cijena plemenitih metala.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram