Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2016

Početak tjedna donio pozitivne pomake nakon dvotjednog pada cijena zlata

Prošli tjedan čitavo globalno tržište, pa tako i tržište plemenitih metala, obilježio je izrazito snažan skok vrijednosti dolara, pri čemu je američka valuta u jednom trenutku dosegla i najvišu razinu u proteklih 13 godina. Tako snažan dolar rezultirao je i korekcijom cijena zlata i srebra, pri čemu je cijena u petak na njujorškoj burzi bila u rasponu od 1.205,70 do 1.217,00 dolara za uncu, dok je cijena srebra bila u rasponu od 16,36 do 16,86 dolara za uncu...

Prošli tjedan zlato je izgubilo oko 1 posto vrijednosti, no u snažnoj korekciji koja je uslijedila nakon jednako snažnog rasta vrijednosti po izboru Donalda Trumpa za američkog predsjednika, cijena zlata pala je za desetak posto, sa razine oko 1.350 dolara na trenutačne razine od oko 1.220 dolara. Ipak, stručnjaci smatraju da takva situacija može biti i pozitivna za zlato – činjenica da je ovaj plemeniti metal na aktualnim vrijednostima ipak bitno podcijenjen, ali i činjenica da se snaženje dolara i veći "apetit za rizik" investitora bazira na očekivanjima stabilne vladavine Donalda Trumpa koja već i prije svog početka prolazi kroz turbulencije, uz ispunjavanje nerealnih obećanja poput gradnje velikog zida na granici s Meksikom – mogle bi u kratkom i srednjem roku rezultirati značajnim porastom potražnje za zlatom kao osiguračem od tržišnih nestabilnosti.

Kretanje cijena ove godine pokazalo je da bi razina od 1.200 dolara za uncu zlata mogla predstavljati "dno", što daje određenu sigurnost investitorima da cijena zlata ima relativno malo prostora za daljnji pad i da mora uslijediti oporavak. Već je i sam početak novog tjedna bio obećavajuć, jer zlato je u ponedjeljak ujutro ojačalo gotovo 1 posto na svjetskom tržištu, a nastavak tog trenda diktirat će u prvom redu snaga američkog dolara.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram