Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2016

Prošli tjedan donio više cijene zlata, nastavak trenda ovisi o rezultatu izbora u SAD-u

Zlato je prošli tjedan završilo sa snažnim rastom, vrativši se nakon mjesec dana ponovo na razine iznad 1.300 dolara za uncu. Ključni faktor porasta cijena plemenitih metala bile su niže vrijednosti dolara, ali i ujecaj predsjedničkih izbora u SAD-u, u kojima je neočekivano ojačao Donald Trump...

Naime, tržište je već u odnose među različitim vrijednostima ukalkuliralo pobjedu Hillary Clinton, no afera sa službenim e-mail porukama koje je slala s privatnog i nezaštićenog računa omogućila je Trumpu da dostigne njeno vodstvo i učini završnicu neizvjesnom.

Budući da bi pobjeda Trumpa, kao prilično nepredvidivog političara, na tržištu bila ocijenjena kao snažan poticaj nestabilnosti sustava, tako su se investitori, pripremajući se za tu mogućnost, odlučili veći dio svoje imovine ulagati u "sigurne luke" poput zlata.

U petak je, ipak, FBI objavio kako u mailovima Hillary Clinton nije pronađeno ništa sporno, a to je očito potaknulo ''apetit za rizikom'' kod investitora koji su se nanovo okrenuli dionicama, pa je zlato u ponedjeljak izgubilo oko 1,5 posto svoje vrijednost na njujorškoj burzi, vrativši se na razinu od oko 1.280 dolara za uncu. U jutarnjim satima ponedjeljka, trend je ipak obrnut, pa je zlato poraslo za 0,3 posto, a srebro za 0,7 posto na svjetskom tržištu.

Izbori u SAD-u, koji se održavaju u utorak, imat će najveći utjecaj na cijenu zlata ovog tjedna, koji će se osjetiti i nakon što se pobjednik proglasi – u slučaju da to bude Trump, treba očekivati rast cijena zlata, a ako to bude Clinton, cijene će vjerojatno ostati stabilne, uz moguće lagane korekcije.

Rezultati izbora bit će poznati u srijedu u ranim jutarnjim satima po srednje-europskom vremenu.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram