Zatvori
Poslovni Puls
01/11/2016

Industrijska proizvodnja raste već dvadeseti mjesec zaredom!

Prema podacima koje je objavio DZS, u rujnu je industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila godišnji rast od 1,9%. Time je potvrđen trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje koji je neprekidno prisutan tijekom posljednjih dvadeset mjeseci...

Iako je u rujnu industrijska proizvodnja usporila godišnju stopu rasta (sa 2,5 u kolovozu), na mjesečnoj je razini, nakon što je dva mjeseca bilježila pad, zabilježena nešto snažnija stopa rasta. Tako je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja zabilježila mjesečni rast od 3,6% podržan prvenstveno rastom proizvodnje u kategorijama kapitalni proizvodi (10,4%), intermedijarni proizvodi (7,9%) te trajni proizvodi za široku potrošnju (6,8%).

U kumulativnom razdoblju od prvih devet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja je (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila rast od 4,0% u odnosu na isto razdoblje lani, potpomognuta oporavkom inozemne potražnje, prvenstveno u zemljama glavnim vanjskotrgovinskim partnerima. Promatrajući prema kategorijama GIG-a, godišnji rast ukupne industrijske proizvodnje u razdoblju od siječnja do rujna podržan je rastom u svim kategorijama izuzev kategorije trajnih proizvoda za široku potrošnju gdje je zabilježen pad od 0,6%. Rast u kategoriji energije iznosio je 2,0%, intermedijarni proizvodi (4,4%), netrajni proizvodi za široku potrošnju (4,3%) te kapitalni proizvodi (6,6%).

Promatrano prema NKD-u, zabilježeni rast od 3,5% godišnje u rujnu u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) pozitivno je doprinio njenom rastu u prvih devet mjeseci ove godine po stopi od 4,7%. U istom promatranom razdoblju, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su međugodišnju stopu rasta od 4,5%. Međutim, i u ovoj kategoriji je u rujnu zamijećeno usporavanje odnosno pad proizvodnje prehrambenih proizvoda za 0,6% u odnosu na isti mjesec lani.

Istovremeno, ukupni rast obujma industrijske proizvodnje djelomično je ublažen blagim padom u kategoriji rudarstva i vađenja koja je u prvih devet mjeseci zabilježila godišnji pad od 0,4% dok je u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen rast od 3,8% godišnje.

"I do kraja godine pozitivne stope godišnjeg rasta ukupne industrijske proizvodnje mogle bi se nastaviti (uz zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji), što će pozitivno doprinijeti očekivanom rastu BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram