Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2016

Croatia Airlines u prvih devet mjeseci prevezla 1,5 milijuna putnika

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u prvih devet mjeseci 2016. godine zabilježio je operativnu dobit u iznosu od 7.200.000 kuna, a s neto rezultatom financiranja ostvarena je neto dobit od 3.883.000 kuna, što je na istoj razini kao i neto dobit ostvarena u istom razdoblju 2015. godine, navodi se u priopćenju...

Putnički prihodi, unatoč većem broju putnika, zadržali su se na istoj razini kao i lani i to zbog smanjenja prosječne vrijednosti tarifa u uvjetima znatnog povećanja konkurencije na hrvatskom zrakoplovnom tržištu.

Vrijedi dodatno naglasiti kako je tvrtka u tekućoj poslovnoj godini značajno investirala u uvođenje četiri nove linije na kojima se počelo letjeti u ovogodišnjoj turističkoj sezoni (Zagreb - Lisabon, Zagreb - Milano, Zagreb - Prag i Zagreb - Zagreb Sankt Peterburg), kao i u velike preglede zrakoplovnih motora.

Operativni prihodi bili su 1 posto manji u odnosu na isto razdoblje lani i to najviše zbog smanjenja ostalih prihoda. Operativni troškovi također su za 1 posto manji, a pritom su najveći rast zabilježili troškovi održavanja (+9 posto).

U prvih devet mjeseci 2016. godine Croatia Airlines obavio je 3 posto više letova i prevezao 3 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Ukupno je prevezeno 1,516.197 putnika, od čega 384.436 putnika na domaćim letovima, a 1,075.704 putnika u međunarodnom prometu (+4 posto).

U navedenom razdoblju kompanija je raspolagala s flotom od 12 zrakoplova - šest zrakoplova Airbus i šest Dash 8-Q400, a ponuđeni kapacitet je dodatno povećan unajmljivanjeg dodatnog zrakoplova. Tijekom ovogodišnje sezone zrakoplovi tvrtke izravno su letjeli u 35 odredišta pokrivajući 24 tržišta. Podjećamo, Croatia Airlines je 31. prosinca 2015. uspješno završio program restrukturiranja prema pravilima Europske komisije, što kompaniji omogućava daljnji razvitak i uspješnije pozicioniranje na regionalnom i europskom tržištu. U skladu s postojećim trendovima na hrvatskom zrakoplovnom tržištu izražena je sezonalnost prometa, s visokim stupnjem konkurencije u ljetnim mjesecima. Tijekom ljetne sezone na hrvatskom tržištu leti gotovo 100 zrakoplovnih kompanija, više od polovine svih putnika preveze se u trećem kvartalu, dok je u zimskom razdoblju prisutnost konkurencije minimalna. Zbog toga je važnost Croatia Airlinesa za hrvatsko zrakoplovno tržište velika jer kompanija prometuje tijekom cijele godine, čime omogućava hrvatskim zračnim lukama cjelogodišnju otvorenost, a putnicima kontinuiranu povezanost s Europom i svijetom, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram