Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2016

Kineski juan snažno pao u odnosu na američki dolar

Središnja stopa pariteta kineskog juana pala je u usporedbi s američkim dolarom na najnižu vrijednost u šest godina...

Središnja stopa pariteta kineske valute renminbija, ili juana, oslabila je za 132 bazna boda na 6.7690 nasuprot američkom dolaru objavili su iz Kineskog sustava za inozemnu zamjenu.

Bila je to najniža razina od rujna 2010., budući da su tržišna očekivanja za rastom kamatnih stopa dovela do jačeg dolara.

Na kineskom deviznom tržištu dopušteno je da juan padne ili se popne za 2% u odnosu na središnja stopu pariteta svakog trgovinskog dana.

Središnja stopa pariteta juana nasuprot američkom dolaru temelji se na ponderiranom prosjeku cijena koje su ponudili stvaratelji tržišta prije otvorenja međubankarskog tržišta svakog poslovnog dana.

Nedavna deprecijacija može se pripisati jačem dolaru, rekao je Wang Chunying, glasnogovornik Državne administracije za inozemnu razmjenu, na konferenciji za tisak u petak.

Wang je rekao da je kineski mehanizam određivanja tečajnih stopa postao više tržišno orijentiran i transparentan, što je dovelo do veće promjenjivosti tečaja juana.

Analitičari vjeruju kako će, unatoč kratkoročnoj promjenjivosti u odnosu na jači dolar, juan održati potpunu stabilnost, te je šansa za oštru deprecijaciju vrlo mala, što je poduprijeto stabilnim gospodarskim rastom, usklađenim fiskalnim stanjem i iscrpnim deviznim rezervama, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram