Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2016

Zlato je vratilo dio izgubljene dobiti, očekuje se nastavak rasta cijena

Zlato je, nakon iznenadnog pada početkom listopada, u tjednu iza nas preokrenulo trendove i osiguralo razdoblje laganog, ali postojanog rasta koji je vratio veći dio izgubljene vrijednosti. Na njujorškoj burzi u petak cijena zlata kretala se u rasponu od 1.246,00 do 1.260,10 dolara za uncu, a cijena srebra od 17,20 do 17,66 dolara za uncu...

U jutarnjim satima ponedjeljka, rast cijena je nastavljen nešto bržim tempom – na svjetskom tržištu trenutna ili "spot" cijena zlata bila je u prosjeku 0,5 posto, a srebra 0,4 posto veća nego na zatvaranju njujorške burze u petak.

Uspješan tjedan za zlato dodatno je naglašen činjenicom da se tijekom čitavog razdoblja "borio"
protiv ojačalog dolara, ali i sve glasnijih nagađanja o podizanju kamatnih stopa u SAD-u u prosincu, kao i prilično snažnim ekonomskim izvještajima koji su nagovijestili stabilnost američkog gospodarstva, ali i oporavak kineskog.

Sve to, u načelu, nisu pozitivne vijesti za zlato koje je investitorima najprivlačnije u razdobljima krize i gospodarske nesigurnosti, no usprkos tome cijena je rasla što znači da su ulagači procijenili da je zlato uz vrijednosti ispod 1.250 dolara podcijenjeno i da ta razina prestavlja mogućnost za povoljan ulazak na tržište plemenitih metala. Za usporedbu, cijena unce zlata prije godinu dana bila je desetak posto, ili nešto više od 100 dolara, niža nego danas.

Analitičari očekuju nastavak pozitivnog trenda – te procijenjuju daljnji rast cijena zlata i srebra.

Očekivana razina cijena je oko 1.280 dolara za uncu, a na to bi najviše mogla utjecati američka predsjednička utrka koja unosi dozu neizvjesnosti u tamošnji javni i gospodarski sustav, ali i globalna ekonomska kretanja.

Jedan od ključnih izvještaja koji se očekuje u ovom tjednu jesu objave nakon sastanka vodstva ECB-a (Europske središnje banke) na kojemu bi se trebalo raspravljati o monetarnoj politici. Najave da ECB neće produžiti mjere kvantitativnog popuštanja nakon isteka u ožujku značajno su utjecale na pad cijena zlata, a svaka naznaka promjene stajališta po tom pitanju mogla bi zlatu vratiti dio izgubljene vrijednosti.

Dodatne aktivnosti koje bi mogle utjecati na zlato bit će, svakako, razina vrijednosti dolara, ali i očekivana povećana potražnja za fizičkim zlatom iz Indije i Kine.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, Kapucinska 29 u Osijeku ili u gotovo 200 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram