Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2016

Kina i Portugal žele produbiti gospodarske odnose

Kina i Portugal su u nedjelju obećale unapređenje gospodarske suradnje povećanjem ulaganja i trgovačke razmjene, te istraživanjem tržišta trećih država...

Obećanje je stiglo prilikom razgovora kineskog premijera Lija Keqianga s portugalskim kolegom Antoniom Costom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Hvaleći gospodarstva dviju država kao vrlo komplementarna Li je pozvao obje strane na ostvarenje potencijala suradnje i povezivanje kineske inicijative Pojas i put s portugalskim razvojem.

Li je potaknuo dvije države na učvršćenje i istraživanje tržišta trećih država, kao i multilateralnu suradnju sa zemljama portugalskog govornog područja, te povećanje suradnje u područjima kao što su poljoprivreda, infrastruktura i proizvodnja automobila.

"Možemo udružiti kineske tržišne potencijale i prednosti u proizvodnji opreme s portugalskom naprednom tehnologijom kako bi ostvarili dugotrajnu suradnju na obostranu korist," rekao je Li na tiskovnoj konferenciji s Costom.

Obje države mogu stvoriti nove točke rasta u sektorima energetske povezivosti, te obnovljive i čiste energije, rekao je Li Costi, pozivajući obje strane na predanost liberalizaciji ulaganja i trgovinske razmjene.

Li je rekao kako vjeruje da će Portugal osigurati bolju klimu i pravnu zaštitu za ulagače, uključujući kineske poduzetnike.

Costa, čiji je petodnevni službeni posjet počeo u subotu, je rekao da je Portugal voljan održavati posjete na visokoj razini s Kinom, zajednički promicati tržišnu suradnju s trećim državama i produbiti suradnju na ulaganjima i trgovinskoj razmjeni u područjima kao što su energija, financije, izgradnja luka i željeznica, poljoprivreda i turizam.

Portugal ohrabruje kineske tvrtke u davanju punog zamaha svojim prednostima u proizvodnim kapacitetima i tehnologiji, te istraživanju suradnje u industriji novih energija u sklopu inicijative Pojas i put, rekao je Costa.

Dvije zemlje su potpisale Memorandum o razumijevanju u vezi pojačanja suradnje na tržištima trećih država.

Obje države su također pozvale na više diplomatske i kulturne suradnje, te potpisale dokumente o početku izravnih letova iz Pekinga za Lisabon, kao i uspostavljanju uzajamnih kulturnih centara.

Na političkoj strani, Li je rekao da su bilateralni odnosi prolazili stabilan i zdrav razvoj u posljednjih 37 godina od kada su uspostavljene diplomatske veze.

Dvije države ostvarile su gladak prijelaz Makaoa iz portugalskih u kineske ruke 1999. kroz pregovore, što je postavilo izvrstan primjer za odnos zemalja prema povijesnim pitanjima i otvorilo novo poglavlje za odnose Kine i Portugala, rekao je Li.

Kroz posljednjih 17 godina od povratka Makaoa uspostavljen je princip "jedna zemlja, dva sustava," upravljanje Makaonaca Makaoom, te visok stupanj autonomije, rekao je, dodajući da je naporima vlade Specijalne administrativne regije (SAR) i cijele zajednice Makao postaigao zamjetne rezultate.

Costa se složio s Lijem oko glatke predaje Makaoa, govoreći da mu je drago vidjeti kako je Makao postao dobra podloga za razvoj odnosa zemalja portugalskog govornog područja s Kinom.

Li i Costa će posjetiti Makao kao bi prisustvovali petoj ministraskoj konferenciji Foruma za gospodarsku i trgovinsku surednju između Kine i zemalja portugalskog govornog područja sljedeći utorak.

Li je pohvalio ulogu foruma u unapređenju općeg razvoja glavnog dijela NR Kine, SAR-a Makao i zemalja portugalskog govornog područja, od kada je uspostavljen prije 13 godina. Pozvao je Kinu i Portugal na daljnje promicanje suradnje među vladama.

Costa je rekao kako je Portugal spreman pojačati suradnju s Kinom kroz platforme Makaa i foruma.

U vezi EU integracija, Li je rekao da je Kina oduvijek gledala na EU sa strateške visne i dugoročne perspektive, podržavala proces integracije EU-a i vjerovala kao je ujedinjena, uspješna i stabilna Europska unija u skladu s interesima svih strana i pogodna za svjetski gospodarski oporavak.

Kina se nada da će Portugal, kao važan član EU-a, nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u unapređenju odnosa Kine i Europske unije, rekao je premijer.

Dvije zemlje su također potpisale bilateralne dokumente o financijama, energiji i telekomunikacijama nakon pregovora, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram