Zatvori
Poslovni Puls
06/10/2016

Kinezi u SAD prošle godine uložili rekordnih 8 milijardi dolara

Kineska izravna ulaganja u SAD dosegla su tijekom 2015. rekordnu razinu od 8 milijardi američkih dolara s obzirom na to da su se kineske tvrtke nastavile širiti prema inozemstvu...

Ulaganje u SAD iznosilo je 5,5% ukupnih izlaznih izravnih ulaganja iz Kine, s tim da je najviše kapitala privukao proizvodni sektor, kako je navedeno u izvješću kineskog Ministarstva trgovine, Državnog zavoda za statistiku i Državne uprave za deviznu razmjenu.

Američki proizvodni sektor prošle je godine povukao 4 milijarde dolara izravnih ulaganja iz Kine, što čini polovicu ukupnih kineskih investicija te se radi o porastu od 122,2% na godišnjoj razini.

Tijekom tog razdoblja, kineske tvrtke provele su 97 spajanja i akvizicija u vrijednosti od 13,1 milijardi dolara, kako se navodi u spomenutom izvješću.

Od postojećih kineski ulaganja u SAD, proizvodnja je činila najveći udio, odnosno 26,3% od njihove ukupne vrijednosti od 10,7 milijardi američkih dolara.

U izvješću se također navodi i da je većina tih ulaganja je otišala u sektore proizvodnje automobila, taljenje obojenih metala, proizvodnju lijekova i prijevoznih sredstava.

Kina je u ovome trenutku drugi najveći svjetski izvor izlaznih ulaganja, odmah nakon SAD-a.

Ukupna nefinancijska izravna inozemna ulaganja iz Kine dosegla su 146 milijardi dolara tijekom 2015., što je porast za 18,3% na godišnjoj razini s ukupno 136 milijardi primljenih izravnih stranih ulaganja, po čemu je Kina po prvi put postala izvoznik neto kapitala, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram