Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2016

Svjetska banka pohvalila Kinu zbog borbe protiv ekstremnog siromaštva

Sudeći prema riječima Ane Revenga, uspjeh Kine u smanjenju siromaštva je potaklo smanjenje siromaštva na globalnoj razini, a Kina bi tako mogla postaviti primjer za ostatak svijeta u dokidanju ekstremnog siromaštva...

"Veliki dio uspjeha u smanjenju siromaštva na globalnoj razini zapravo je vođen nevjerojatnim uspjehom Kine u smanjenju siromaštva," kako je istaknula spomenuta viša direktorica za siromaštvo i kvalitetu u Svjetskoj banci tijekom telekonferencije o uvodnom izvješću te institucije o siromaštvu i zajedničkom prosperitetu za 2016.

Novo izvješće, koji je objavljeno u nedjelju, pokazalo je da je gotovo 800 milijuna osoba 2013. živjelo s manje od 1,9 američkih dolara dnevno. To je oko 100 milijuna manje ekstremno siromašnih negoli ih je bilo u 2012.

Prema navedenom izvješću, od 1990. do 2013. godine, broj iznimno siromašnih pao je s 35% svjetske populacije na nešto manje od 11%.

Napredak kada je riječ o ekstremnom siromaštvu je uglavnom rezultat rada u istočnom dijelu Azije i na Pacifiku, posebice promjena u Kini, Indoneziji i Indiji, kako se ističe u izvješću Svjetske banke.

No unatoč dobrim vijestima, "nema mjesta samozadovoljstvu", kako je istaknuo Francisco Ferreira, viši savjetnik Skupine za istraživanje razvoja Svjetske banke.

Izvješće je pokazalo da polovica ekstremno siromašnih na svjetskoj razini sada živu u subsaharskoj Africi, a druga trećina u južnoj Aziji.

"Područja siromaštva koja ostaju biti će sve teže doseći te riješiti probleme,'' istaknuo je Ferreira.

U izvješću se prognozira da svijet neće moći postići cilj iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva do 2030., čak i u sklopu optimističnih scenarija za rast bez promjena u nejednakosti. Svjetska banka postavila je cilj smanjenja omjera siromaštva po glavi stanovnika od 12,4% na globalnoj razini u 2012. godini do 3% do 2030.

Kako je Revenga istaknula, Kina je bila pouka za ostatak svijeta o tome kako se na brz način boriti protiv ekstremnog siromaštva.

"Ako itko može pokazati svijetu kako se to radi u samoj završnici procesa, onda je to vjerojatno Kina,"poručila je.

Izvješće je također pokazalo da se u 34 od 83 zemalje, čije se stanje prati, nesrazmjer u prihodima raširio s obzirom na brži rast prihoda među bogatijih 60% stanovništva nego među najnižih 40%, unatoč tome što je nejednakost od 2008. u mnogim zemljama padala.

Svjetska banka pozvala je sve zemlje da usvoje razne mjere poput obrazovanja u ranom djetinjstvu, univerzalne zdravstvene zaštite, univerzalnog pristupa kvalitetnom obrazovanju, izgradnje ruralne infrastrukture, progresivnog oporezivanja, novčanih prijenosa za siromašne obitelji, kako bi potakli rast i omogućili najsiromašnijima da iskoriste te mogućnosti, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram