Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvom polugodištu 2016. godine prihodi od turizma su iznosili 2 milijarde i 443 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (2 milijarde i 290 milijuna eura) predstavlja rast od 6,7%, odnosno 153 milijuna eura…

U drugom tromjesečju, odnosno travnju, svibnju i lipnju 2016. godine prihodi od turizma iznosili su 2 milijarde i 56 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (1 milijardu i 953 milijuna eura) predstavlja rast od 5,3%, odnosno rast od 103 milijuna eura. „Ostvareni prihodi od stranih gostiju u prvih pola godine pokazatelj su nam kako predsezona ima sve veći značaj za hrvatski turizam i kako može potaknuti cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Ovo definitivno nije maksimum hrvatskog turizma i upravo zato radimo na projektu turističkih vaučera kako bi stvorili uvjete kojima bi omogućili puno bolje rezultate u pred i posezoni na Jadranu i kontinentu tijekom čitave godine što bi imalo višestruko pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Ove godine već smo početkom rujna nadmašili rezultate turističkog prometa ostvarenog tijekom čitave 2015. godine, tako da očekujem da će ova godina i po prihodima biti rekordna, odnosno da ćemo nadmašiti 9,5 milijardi eura prihoda ostvarenih od domaćih i stranih gostiju.“, istaknuo je ministar Anton Kliman.

Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u 1. polugodištu 2016. godine 11,3 posto, što u odnosu na isti period 2015. predstavlja rast udjela od 0,2 postotnih poena. Udio prihoda od putovanja – turizma u drugom tromjesečju iznosio je 18,1 posto što je u odnosu na isti period prošle godine porast 0,1 postotnih poena.