Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2016

Zlato je postiglo stabilnost, analitičari savjetuju dugoročne kupnje

Zatvaranjem njujorške burze proteklog petka navečer zaključena je "bilanca" ne samo proteklog tjedna, već i proteklog mjeseca, pa i čitavog 3. kvartala 2016. godine, prvi koji je nakon početka godine završio "u minusu"...

Međutim, usprkos tome što "minus" zvuči "loše", to ipak nije negativna vijest. Naime, plemeniti metali podložni su sezonskim promjenama cijena, koje uglavnom dovode do pada vrijednosti zlata i srebra u ljetnim mjesecima, kada je i značajno manji volumen trgovanja. Dodatno opterećenje za cijene zlata bila je činjenica da je njegovoj vrijednosti naškodilo i očekivanje podizanja kamatnih stopa u SAD-u, koje je odvelo dio ulagača prema "rizičnijim" investicijama. Ipak, pozitivno je što je pad cijene uistinu minimalan, te što zlato ni u 3. kvartalu nije "spalo" ispod razine od 1.300 dolara za uncu, što znači da je na godišnjoj razini ukupni "plus" još uvijek petnaestak posto. Konkretnije, cijena zlata u petak na njujorškoj burzi bila je u rasponu od 1.312,70 do 1.328,90 dolara za uncu, a početkom listopada prošle godine kretala se oko razine od 1.150 dolara za uncu. Od početka godine rast je još impresivniji, ukupno 24 posto. U ovom kvartalu zlato je oslabilo oko 0,7 posto u odnosu na lipanj, kada je postiglo i najveću cijenu u protekle dvije godine. S druge strane, srebro je u protekla tri mjeseca ostvarilo snažan rast, od čak 2,5 posto, ostvarivši tako potencijal koji su stručnjaci predvidjeli već na početku ove godine.

Ključno pitanje krajem prošlog tjedna, koje će se protegnuti i na sedmicu pred nama, jest situacija s Deutche Bankom, kojoj prijeti kazna u SAD-u koja bi je vjerojatno "bacila u propast", što bi uzdrmalo čitav bankarski sustav i uvelo novu nesigurnost na tržište, te time pojačalo interes za zlatom kao "sigurnom lukom" za investitore.

Druga značajna aktivnost ovog tjedna bit će objava stanja zaposlenosti, odnosno novootvorenih poslova u rujnu za SAD, koja se očekuje u petak. Slabiji rezultat značajno bi povećao izglede zlata, pogotovo što bi u pitanje doveo sada već očekivano povećanje kamatnih stopa u prosincu.

Analtičari smatraju da je zlato sada postiglo stabilnu razinu cijena u rasponu od 1.300 do 1.350 dolara za uncu, te savjetuju promišljanje o dugoročnim kupnjama, budući da se u 2017. godini očekuje novi rast vrijednosti plemenitih metala.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, Kapucinska 29 u Osijeku ili u gotovo 200 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram