Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2016

Nakon prošlotjednog cjenovnog skoka, zlato spremno za novi rast

Uspješan tjedan plemeniti metali zaključili su laganim rastom u petak, pri čemu je zlato ostalo u rasponu od 1.335,40 do 1.341,50 dolara za uncu, a srebro se kretalo između 19.50 i 20.01 dolar za uncu...

Ključni trenutak koji je utjecao na rast cijena zlata i srebra dogodio se sredinom tjedna – odluke američkih Federalnih rezervi o prolongiranju planiranog podizanja kamatnih stopa, te Bank of Japan o jačanju monetarnih stimulansa svojoj ekonomiji pogurale su zlato do najviše cijene u protekla dva mjeseca.

Većina analitičara slaže se da bi u tjednu pred nama cijena zlata trebala porasti, kao posljedica daljnjih reakcija tržišta na zbivanja u protekloj sedmici. Stručnjaci ističu da su ''na strani zlata'' i argumenti proistekli iz tehničke analize, ali i da u korist plemenitih metala ide ''šira slika''. Naime, čak i ako FED odluči kamatne stope u prosincu povećati, sa 0,25 na 0,5 posto, to ne bi trebalo imati dugotrajan i značajan efekt na cijenu zlata i srebra, budući da ulagači ne očekuju da će taj potez pratiti, ranije planirani, ''serijal'' povećanja u kratkom razdoblju, već je opće uvjerenje da će kamatne stope ostati nisko na globalnoj razini.

U narednom tjednu ne očekuju se značajni događaji kao u onom prethodnom, stoga će tržište pratiti ekonomske izvještaje koji bi mogli dati nagovještaj daljnjeg postupanja vodećih svjetskih centralnih banaka, ali i eventualna povlačenja dobiti zbog kraja kvartala i nešto povećane cijene plemenitih metala. Očekuje se prilično stabilan tjedan, s minimalnim cjenovnim rasponima na tržištu, a očekivana su kretanja od oko 1.330 dolara za uncu na nižoj razini do oko 1.365 dolara na višoj.

Potencijalni ''distruptor'' te stabilnosti mogla bi biti debata dvoje kandidata za funkciju američkog predsjednika – pobjeda Donalda Trumpa nad Hillary Clinton svakako bi bila uzrok značajne nestabilnosti, i političke i gospodarske, koja bi dobar dio kapitala usmjerila prema zlatu kao sigurnoj luci. Zato će i svaka naznaka jačanja Trumpa u predizbornim anketama vjerojatno povisiti cijenu zlata.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, Kapucinska 29 u Osijeku ili u gotovo 200 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram