Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2016

U lipnju mjesečni rast pokazatelja iz ankete o pouzdanju potrošača

Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača, u lipnju upućuju na mjesečno poboljšanje kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača...

Tako se kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, u lipnju korigirao na razinu od -13,3 indeksnih bodova. Nakon razmjerno snažnog mjesečnog pada u svibnju (kad se spustio na najnižu razinu od početka prošle godine) lipanj je ipak donio izvjesno poboljšanje na mjesečnoj razini (za 0,3 indeksnih bodova). Time je prekinut niz od četiri uzastopna mjeseca pada ovog pokazatelja na mjesečno razini, dok je na godišnjoj razini i drugi mjesec zaredom zabilježeno pogoršanje IOP pokazatelja (za 5 indeksnih bodova).

U istom promatranom mjesecu, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje također je zabilježio blago mjesečno poboljšanje penjući se na razinu od negativnih 21,6. I kod ovog pokazatelja je od veljače zamjetan trend pogoršanja na mjesečnoj razini koji je prekinut u lipnju. Pritom mjesečno poboljšanje za 1,1 indeksnih bodova nije bilo dovoljno snažno da osigura nastavak trenda godišnjeg rasta ovog pokazatelja. Tako je u lipnju prvi puta nakon rujna 2014. zabilježeno pogoršanje IPP pokazatelja na godišnjoj razini (za 0,9 indeksnih bodova).

Naposljetku, kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) u lipnju se korigirao na -27,2 te je zabilježio mjesečni i godišnji rast od 1,1 odnosno 1,5 indeksnih bodova. Rast ovog pokazatelja na godišnjoj razini rezultat je poboljšane percepcije financijske situacije u kućanstvima (godišnje poboljšanje indeksa odgovora za 6,3 indeksnih bodova) što je utjecalo i na rast očekivanja o mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara (poboljšanje za 2,8 indeksnih bodova).

U narednim mjesecima očekujemo pozitivan trend u kretanju pokazatelja pouzdanja potrošača koji bi mogao biti dodatno potaknut učincima još jedne dobre turističke sezone, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram